IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата от вкъщи е неудовлетворяваща за над половината от служителите в света

Бъдещето е в намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място, счита консултантска компания

21:02 | 12.11.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Над половината от служителите се чувстват неудовлетворени, работейки трайно от вкъщи, като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват. Това показва съвместното проучване „История и бъдеще на офиса“ на консултантската компания Cushman&Wakefield и Центъра за недвижими имоти и градски анализи.

Според анализа макар и работата от вкъщи да нарасна като значимост в условията на коронавирус пандемията, малко вероятно е компаниите да заложат 100% на този модел, когато се върнат към нормалния си ритъм на работа. Бъдещето, според доклада, е свързано по-скоро с намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място. В проучванията на компанията се говори за екосистема от работни пространства, които могат да обхващат изнесени офиси, споделени офиси и други решения с цел максимална гъвкавост и ефективност.

„Терминът „работа от къщи“ трайно се замества от „работа от всякъде“. Най-важната задача на компаниите в дългосрочен план е да създадат устойчив модел на работа, така че да поддържат висока ефективност. На този етап най-благоприятен модел и за двете страни е баланс между дистанционна и присъствена форма“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Проучването на Cushman & Wakefield потвърждава, че макар дистанционната работа да спестява време за придвижване и да намалява стреса, ефективността на служителите се влияе негативно от липсата на взаимодействие с колегите им. Постоянната работа „виртуално“ създава предпоставки за по-често разсейване и по-трудна комуникация в екипите, отслабва корпоративната култура и затруднява приобщаването на нови хора, сочи още докладът.

„В момента повечето компании залагат на краткосрочни решения за оптимизация на пространството, тъй като нямат яснота кога служителите им ще се върнат трайно в офиса. В дългосрочен план обаче ще се налагат нови стандарти и условия на работната среда – повече пространство на човек, по-големи общи части и разделяне на служителите на потоци. С оглед на новите мерки за безопасност, не е изключено компаниите, които в момента освобождават площи, след година-две да търсят разширения“, допълва Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Той посочва, че и в миналото е имало опити на отделни компании за пълно преминаване към работа от къщи, но всички са се отказали от този модел.

„Намирането на точния баланс между различните работни пространства е специфично за всяка индустрия и компания. Затова намирането на дългосрочно работещи решения ще е ключово за бизнеса през следващите месеци“, коментира Кръстев.

Според инж. Петко Лозанов, мениджър „Проджект мениджмънт“ в Cushman & Wakefield Forton, вътрешната реорганизация на площите е съществен елемент от новата роля на офиса в бизнес ежедневието. Затова и традиционният офис вече отстъпва на модели, като Activity Based Working или организация на пространството според спецификата на работните процеси на компанията.

„Офисът на бъдещето все по-малко ще бъде място, където служителите отиват и работят в интервала от 9 до 18 часа и все повече място за срещи, социализация, обмен на идеи и информация, работа по съвместни проекти…“, обобщава Лозанов.

С оглед на това новите концепции за организация на работното пространство включват повече зали за срещи и пространства за социализация, споделени работни места и системи за запазване и планиране посещаемостта в офиса в комбинация с работа от вкъщи за сметка на плътно подредените в редици работни места. Според Лозанов предимството на този модел е и спестяването на разходи, тъй като позволява една и съща квадратура да се ползва по-ефективно и съответно от повече хора в сравнение с традиционните разпределения.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Изцяло съм съгласна с вас по въпроса. При обсъждане на тези въпроси погрешно се обобщават въпросите за ВСИЧКИ видове дейност и бизнеси, а те са много различни и едни предполагат, а при други работата от вкъщи не е в полза. Дава се по-голяма тежест на предпочитащи такава работа било защото при тях е уместно, било защото са се радвали на известно време такава работа. За такава работа се говори от десетилетия - например от 80-те години, но сега пандемията стана катализатор за разпространението й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Имахме един такъв програмист ... работеше от тях и винаги когато се обадиш ... вдигал сега гирички ... закусвал и т.н. и го уволнихме след един месец .... пълна химера и заблуда като соца ... един работи и 5 началника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
От офиса искат да работят хората, които:- не се разбират със съпруга/та- не им се занимава с децата- търсят си оправдание да не почистят жилището---хаха, много точно. Познавам няколко такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Имаме един, който ако жена му си е вкъщи, той е в офиса.Иначе за мен е по-добре от вкъщи - не губиш време да пътуваш до работа, което е твое лично, защото не се счита за работно. По-малко пари се харчат за обяди и от сорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ако това са твоите проблеми много жалко...Работата в офиса има предимства и недостатъци. Аз съм ЗА да има баланс. Понякога не става да работиш от вас защото това е свръзано с обсъждане на сложни проекти, чертане на дъски и търсене в интернет на различни похвати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Че стани и ти рентиер и си докарай една заплатка от наеми. Нещо пречи ли ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Petar2015
преди 3 години
От офиса искат да работят хората, които:- не се разбират със съпруга/та- не им се занимава с децата- търсят си оправдание да не почистят жилищетоВ края на живота си те ще въздъхнат и ще кажат: "ех, трябваше да прекарам повече време в офиса".Обаче, ако точно сега ги попитат "какво би направил, ако не ти се налагаше да работиш", отговорът неизменно е: "щях да пътувам по света".Трагикомично нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 3 години
Усещам как имотните магнати споменати в статията (и другите имотни магнати в сянка) искам да стоварят камшика върху гърба на стадото човешки мравки и да го подкоарат обратно към офиса. За да продължат да текат реките от пари. Наеми за офиси. Форевър. Бляскаво бъдеще. Европроекти. Тауърс. Бели роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това, за което говориш от плажа, не е работа, а имитация на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
vankata89
преди 3 години
Че кой ви кара да бачкате от вкъщи вървете на някой плаж ако имате възможност. А ако нямаш социален живот извън работата значи проблема е в теб :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още