Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Работата от вкъщи е неудовлетворяваща за над половината от служителите в света

Бъдещето е в намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място, счита консултантска компания

Работата от вкъщи е неудовлетворяваща за над половината от служителите в света

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Над половината от служителите се чувстват неудовлетворени, работейки трайно от вкъщи, като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват. Това показва съвместното проучване „История и бъдеще на офиса“ на консултантската компания Cushman&Wakefield и Центъра за недвижими имоти и градски анализи.

Според анализа макар и работата от вкъщи да нарасна като значимост в условията на коронавирус пандемията, малко вероятно е компаниите да заложат 100% на този модел, когато се върнат към нормалния си ритъм на работа. Бъдещето, според доклада, е свързано по-скоро с намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място. В проучванията на компанията се говори за екосистема от работни пространства, които могат да обхващат изнесени офиси, споделени офиси и други решения с цел максимална гъвкавост и ефективност.

„Терминът „работа от къщи“ трайно се замества от „работа от всякъде“. Най-важната задача на компаниите в дългосрочен план е да създадат устойчив модел на работа, така че да поддържат висока ефективност. На този етап най-благоприятен модел и за двете страни е баланс между дистанционна и присъствена форма“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Още по темата
Проучването на Cushman & Wakefield потвърждава, че макар дистанционната работа да спестява време за придвижване и да намалява стреса, ефективността на служителите се влияе негативно от липсата на взаимодействие с колегите им. Постоянната работа „виртуално“ създава предпоставки за по-често разсейване и по-трудна комуникация в екипите, отслабва корпоративната култура и затруднява приобщаването на нови хора, сочи още докладът.

„В момента повечето компании залагат на краткосрочни решения за оптимизация на пространството, тъй като нямат яснота кога служителите им ще се върнат трайно в офиса. В дългосрочен план обаче ще се налагат нови стандарти и условия на работната среда – повече пространство на човек, по-големи общи части и разделяне на служителите на потоци. С оглед на новите мерки за безопасност, не е изключено компаниите, които в момента освобождават площи, след година-две да търсят разширения“, допълва Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Той посочва, че и в миналото е имало опити на отделни компании за пълно преминаване към работа от къщи, но всички са се отказали от този модел.

„Намирането на точния баланс между различните работни пространства е специфично за всяка индустрия и компания. Затова намирането на дългосрочно работещи решения ще е ключово за бизнеса през следващите месеци“, коментира Кръстев.

Според инж. Петко Лозанов, мениджър „Проджект мениджмънт“ в Cushman & Wakefield Forton, вътрешната реорганизация на площите е съществен елемент от новата роля на офиса в бизнес ежедневието. Затова и традиционният офис вече отстъпва на модели, като Activity Based Working или организация на пространството според спецификата на работните процеси на компанията.

„Офисът на бъдещето все по-малко ще бъде място, където служителите отиват и работят в интервала от 9 до 18 часа и все повече място за срещи, социализация, обмен на идеи и информация, работа по съвместни проекти…“, обобщава Лозанов.

С оглед на това новите концепции за организация на работното пространство включват повече зали за срещи и пространства за социализация, споделени работни места и системи за запазване и планиране посещаемостта в офиса в комбинация с работа от вкъщи за сметка на плътно подредените в редици работни места. Според Лозанов предимството на този модел е и спестяването на разходи, тъй като позволява една и съща квадратура да се ползва по-ефективно и съответно от повече хора в сравнение с традиционните разпределения.   

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
3
 
13
serafima до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Изцяло съм съгласна с вас по въпроса. При обсъждане на тези въпроси погрешно се обобщават въпросите за ВСИЧКИ видове дейност и бизнеси, а те са много различни и едни предполагат, а при други работата от вкъщи не е в полза. Дава се по-голяма тежест на предпочитащи такава работа било защото при тях е уместно, било защото са се радвали на известно време такава работа. За такава работа се говори от десетилетия - например от 80-те години, но сега пандемията стана катализатор за разпространението й.
3
 
4
 
12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Имахме един такъв програмист ... работеше от тях и винаги когато се обадиш ... вдигал сега гирички ... закусвал и т.н. и го уволнихме след един месец .... пълна химера и заблуда като соца ... един работи и 5 началника
2
 
2
 
11
khao до: Petar2015
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
От офиса искат да работят хората, които:- не се разбират със съпруга/та- не им се занимава с децата- търсят си оправдание да не почистят жилището---хаха, много точно. Познавам няколко такива.
2
 
5
 
10
mrynmryn до: Petar2015
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Имаме един, който ако жена му си е вкъщи, той е в офиса.Иначе за мен е по-добре от вкъщи - не губиш време да пътуваш до работа, което е твое лично, защото не се счита за работно. По-малко пари се харчат за обяди и от сорта.
1
 
6
 
9
julian12 до: Petar2015
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ако това са твоите проблеми много жалко...Работата в офиса има предимства и недостатъци. Аз съм ЗА да има баланс. Понякога не става да работиш от вас защото това е свръзано с обсъждане на сложни проекти, чертане на дъски и търсене в интернет на различни похвати...

Още от България
Новото строителство и големите жилища са най-търсени в София