Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

"Софийска вода" планира да инвестира 51,7 млн. лв. тази година

Компанията започва реконструкция в централната градска част, където канализацията не е подменяна от началото на миналия век

"Софийска вода" планира да инвестира 51,7 млн. лв. тази година

От ляво надясно: Арно Валто, Васил Тренев, Станислав Станев и Петьо Василев.Снимка: "Софийска вода"

„Софийска вода“ ще инвестира 51,7 млн. лв. тази година във водоснабдителната и канализационната мрежа на столицата, което е с 6,2 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Това съобщи на медийно събитие Арно Валто, изпълнителен директор на водоснабдителното дружество.

Само във водоснабдяването ще бъдат вложени 28 млн. лв., колкото и миналата година, а наред с това ще бъдат положени усилия и ще бъдат направени инвестиции в пречистването на отпадните води, каза още ръководителят на „Софийска вода“. Средствата са част от инвестиционния ангажимент на дружеството към Столична община в размер на 209 млн. лв., който то трябва да изпълни в периода 2017-2021 г., допълни Валто.

Към тях ще бъдат добавени още 6 млн. лева въз основа на третото допълнително споразумение към концесионния договор със Столична община, с което компанията се ангажира на инвестира още по 1,5 млн. лв. на година, уточни ръководителят на „Софийска вода“.

Сред по-големите проекти на компанията тази година ще бъде реконструкцията на централната градска част, при която ще бъдат подменени канализационни колектори от ул. „Алабин“ до ул. „Солунска“, както и на площад „Славейков“, а по цялото протежение на „Граф Игнатиев“ ще бъдат подменени сградните водопроводни отклонения, съобщи Петьо Василев, директор „Инженерни и строителни дейности“ в „Софийска вода“. Подмяна на канализационния колектор предстои и на улица „Иван Вазов“, като работата ще започне в средата на юни и се очаква да приключи до края на годината.

Още по темата

Василев изтъкна, че канализационната мрежа в централната градска част е строена през 1901 г. и оттогава не е подменяна.

„Софийска вода“ планира също да започне изграждането на нов канализационен клон по улица „Справедливост“ и улица „Стефан Дуньов“ в Модерно предградие, както и на нова канализация в квартал Бенковски и Долна Махала.  През март е започнала работата по удължаването на главен клон в Симеоново и се очаква да завърши в края на май. Планирана е и безизкопна рехабилитация на бул. „Петко Тодоров“ и бул. „Арсеналски“.

Станислав Станев, директор „Експлоатация и поддръжка“ в „Софийска вода“, съобщи, че дружеството си е поставило за цел догодина да се превърне в изцяло енергийно неутрална компания. Това означава пречиствателните и помпените станции и съоръжения да не консумират никаква външна енергия. Така ВиК мрежата в София ще стане първата в голяма столица в Европа, която се снабдява с възобновяема енергия.

Арно Валто посочи, че пречиствателната станция за отпадъчни води „Кубратово“  е най-ефективната по отношение на производството на енергия сред над 3000 такива станции в света на френската компания концесионер на „Софийска вода“ – „Веолия“. Произведената енергия е достатъчна за 6000 домакинства, допълни той.

Експерти на "Софийска вода" участват в създаването на нов законопроект за ВиК сектора, който обединява препоръките на всички компании, опериращи в сферата на водата. Васил Тренев, заместник-изпълнителен директор на компанията, заяви, че целта е да се стигне до по-справедливи решения за крайните клиенти, включително за по-равностойно разпределение на общите нужди.

Валто посочи, че от 2011 г. насам дружеството е успяло да намали загубите на вода до около 60 млн. куб. м, или 44% спрямо близо 60% преди седем години. Създадени са екипи, които проучват състоянието на канализационната мрежа, а това не е правено от 20-30 години, допълни Валто.

Към момента 10% от индивидуалните и 10% от общите водомери в София са с изтекла метрологична валидност и е започнала работа по поетапната им подмяна, стана ясно още по време на пресконференцията.

„Софийска вода“ е започнала и пилотна програма за водомери с онлайн отчитане, като целта е постепенно с такива водомери да бъдат оборудвани големите потребители на вода.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Софийска вода" планира да инвестира 51,7 млн. лв. тази година, за да може от чешмите лятото да тече бира, а зимъска вино"

Още от България
14 компании и брокери грабнаха статуетките в ежегодните „Годишни награди на Imoti.net“