IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световна компания за луксозни имоти навлиза на българския пазар

BARNES International вече предлага над 250 имота за продажба у нас

15:47 | 30.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg

Световната компания в областта на луксозните имоти BARNES International откри първия си клон в София. Местното представителство се ръководи от Никола и Невена Стоянови, които са известни с компанията за имоти във високия сегмент LUXIMMO, подпомагани от френския им партньор граф Гийом дьо Виллие, който отговаря за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

“Барнс България е наша сбъдната мечта. Още с откриването на първата ни компания за луксозни имоти LUXIMMO преди 13 години двамата със съпругата ми Невена мечтаехме да предложим на клиентите си в България възможността да купуват и наемат престижни имоти и в чужбина“, каза Никола Стоянов, президент на BARNES България.

„Много бързо открихме гръцкия пазар за български клиенти и към момента сме най-сериозно работещата българска агенция на гръцкия пазар с осем наши брокери в Солун и осем в Атина. Впоследствие нашите клиенти започнаха все повече да запитват и за други престижни дестинации като Франция, Италия, Испания, Австрия, Швейцария. Дълго време не можехме да намерим подходящ надежден партньор, с който да работим в тези страни. Обърнахме се към BARNES International след сериозно проучване. Разговорите започнаха в момент, когато компанията беше в процес на активно навлизане в държавите от Централна и Източна Европа. България беше част от техния план и след една година подготовка BARNES България е вече факт“, допълни той.

BARNES International е създадена преди повече от 20 години от Хайди Барнс и е управлявана от своя президент Тибо дьо Сен Венсан, а сега е една от видните в Западна Европа в областта на луксозните имоти. „Плановете ни в България са амбициозни и сме готови да се разрастваме бързо. Обикновено получаваме лидерска позиция от три до пет години след отварянето на офис на нов пазар“, коментира Гийом дьо Виллие.

Списъкът на компанията с луксозни имоти вече е един от най-големите в България, който предлага повече от 250 местни имота за продажба и повече от 6000 международни, допълни той. В цял свят имотите за продажба са 39 700. Към момента BARNES International има над 90 офиса в 20 страни, сред които Франция, Игалия, Швейцария, Испания, Португалия, Гърция, САЩ, Русия. Според Дьо Виллие разликата с останалите компании за луксозни имоти е в напълно интегрираната база данни на BARNES. “Ако се намирам в офиса ни в Париж, мога да видя в базата данни всички български клиенти, които са купували или наемали имоти в чужбина. Към момента тя включва 170 хил. клиенти в цял свят“, посочи Дьо Виллие.

В момента BARNES продава имоти за над 10 млрд. евро по света, а всяка година реализира сделки за над 4,9 млрд. евро общо в цял свят, допълни той. BARNES развива и допълнителни дейности извън луксозните имоти като консултантски услуги в сферата на изкуството, виното, луксозните яхти и колекционерските автомобили. България е част от плановете на компанията за по-активно навлизане в региона на Централна и Източна Европа, като тази година предстои откриване на офиси в Прага и Черна гора.

Никола Стоянов коментира пред Investor.bg, че луксозните имоти в България са на високо ниво и в страната ни има сериозен пазар в този сегмент. „Има строителни компании и брокери, които работят само на този пазар, което означава, че той е достатъчно голям. С откриването на офиса на BARNES България смятаме, че сме на достатъчно високо ниво, за да се мерим с най-големите световни и европейски пазари на престижни имоти“, допълни той.

По думите му цените в България са доста по-изгодни в сравнение с останалите държави, но има и немалко българи, които купуват имоти в чужбина. „Не е новина, че наши сънародници придобиват имоти в Гърция, но немалко българи се насочват и към имоти във Франция и Италия. Пазарът на луксозни имоти е най-малко податлив на кризи и влияние на спадове и пикове в икономиката и смятаме, че ще постигнем успех с този нов бранд“, допълни той.

Според него коронавирусната криза се е отразила на пазара на луксозни имоти в Европа по-тежко, отколкото в България. „Нашата страна е една от малкото, които са в долната част на засегнатите. При нас пазарът на имоти функционира, но има леко отдръпване – банките станаха по-консервативни и отпускат по-трудно кредити, а клиентите отлагат покупките си, тъй като има неяснота на пазара, немалко индустрии са засегнати, някои хора загубиха доходите си. Но в сегмента на луксозните имоти няма спад. Търсенето и сделките са стабилни“, посочи Стоянов.

Към момента цените в средния и ниския сегмент се задържат, тъй като продавачите не са склонни да правят големи отстъпки. „Те обаче са по-гъвкави за преговори, така че моментът за покупка на имот е добър, защото може да се договори по-добра цена за имота“, отбеляза Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още