IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улица „Съборна“ става пешеходна в началото на лятото

Това е най-добрата част от града, която може да се превърне в истинска търговска улица, но сега е затисната от паркирани автомобили, каза арх. Здравко Здравков

14:52 | 15.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Част от улица „Съборна“ в София ще бъде затворена за автомобили и ще стане пешеходна. Това ще създаде добра пешеходна връзка от площад „Света Неделя“ към Градската градина. Очаква се временната трансформация на улицата да стане факт в началото на лятото, съобщи при представянето на проекта главният архитект на София Здравко Здравков.

На представянето присъстваха още заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев, общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Предложението за пешеходната зона предвижда да се забрани движението на автомобили и да се премахне „синята зона“ по ул. „Съборна“ в участъка от площад „Света Неделя“ до ул. „Цар Калоян“ и от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I“ с възможност за ограничен достъп на автомобили, обслужващи институциите, Патриаршията и търговските обекти в района. Предвижда се също промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. „Цар Калоян” до ул. “Леге”, включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на автомобили в една лента в посока от ул. „Леге“ към ул. „Цар Калоян“. Съборна Съборна

Достъпът до Градската градина ще бъде подобрен с нова пешеходна пътека в обхвата на кръстовището с ул. „Княз Александър I” и ще се премахне оградата пред входа.

Проектът предвижда още премахване на старите и поставяне на нови пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци, възстановяване и обогатяване на градското озеленяване - засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи.

На заведенията за хранене ще бъде предоставена възможност да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат допълнителни структури като декинги, навеси, огради.

В момента тротоарите заемат 47,4% от общата площ на улицата, а платната за движение на автомобили – 52,6%. След осъществяването на проекта тротоарите ще са 71,8%, а платната за колите – 28,2%. Съборна Съборна

„През 2017 г. екипът на проф. Ян Геел посочи, че най-привлекателното място в центъра е Градската градина. Липсващите пешеходни връзки бяха предмет на конкурса за нова визия на площад „Света Неделя“, спечелен от екипа на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас. Неговият екип има ангажимента за окончателна промяна на цялата зона, затова сега предлагаме временна трансформация на улицата“, обясни арх. Здравков.

„Това е най-добрата част от града, която може да се превърне в истинска търговска улица, но в момента е затисната от много паркирани автомобили. Когато върнем града обратно на хората с подобряване на прилежащата среда, считам, че те постепенно ще припознаят тази част на града и ще успеем да премахнем колите от пространството около „Света Неделя“, допълни той.

Проектът за ул. „Съборна“ ще бъде публикуван за обществено обсъждане, след което по него трябва да се произнесе Столичният общински съвет. Очакванията на главния архитект са трансформацията да улицата да се осъществи преди началото на лятото. ул ул

„Тази толкова прекрасна улица има шанс да получи нов живот. Не затваряме ул. „Съборна“, а я отваряме за пешеходци, културен и градски живот, за възможността спокойно, безопасно и удобно пешеходците да разглеждат всички исторически забележителности в района“, каза общинският съветник Борис Бонев, който е един от вносителите на доклада в СОС.

„Трябва да си дадем сметка, че докато ограниченото публично пространство не бъде разпределено по справедлив начин между всичките му ползватели, София ще продължи да изостава от своите конкуренти в европейски и световен мащаб“, допълни Бонев. Според него световната тенденция в момента във връзка с коронавирусната криза е да се предприемат смели стъпки за осигуряване на повече публични пространства за хората, за да може да се спазва и препоръчителната социална дистанция. Той допълни, че превръщането на ул. „Съборна“ в пешеходна е „исторически момент за София“ и изпълнение на предизборно обещание, тъй като всички кандидат-кметове са записали тази трансформация на улицата в предизборната си програма. 

Заместник-кметът по транспорта Кристиян Кръстев отбеляза, че е настоявал все пак да има възможност за преминаване на автомобили по улицата и за паркирането им, за да могат да се обслужват институциите и бизнесът в района. Съборна2 Съборна2

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков съобщи, че вече има идея за превръщането и на улица „Цар Иван Шишман“ в пешеходна, като там съществуват различни варианти – да стане пешеходна само през уикендите или в определени часове късно следобед или вечерта, да се разреши паркиране само за живеещите в района. Идеята е била приета положително от живеещите хора там и от бизнеса, допълни Трайков. Заместник-кметът по транспорта обаче отбеляза, че трябва да се направи анализ на движението по успоредните улици, преди да се вземе решение за превръщането на ул. „Цар Иван Шишман“ в пешеходна.

Арх. Здравков съобщи, че политиката за промяна на града е свързана както с подобряване на пешеходното движение, така и с развитието на велосипедния транспорт. В тази връзка се работи по проекти за изграждане на велоалеи по ул. „Пушкин“ от бул. „Цар Борис III” до кръговото в „Бояна“, по бул. „Дондуков“ до „Хаджи Димитър“ и по булевардите „Патриарх Евтимий“ и „Скобелев“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още