Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Влязоха ли новите технологии в имотите?

Какви са акцентите в предстоящите Годишни награди на Imoti.net, коментират Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, и Силвия Павлова, основател на PropTech България

Влязоха ли новите технологии в имотите?

Снимка: Pixabay

Определен клас технологични решения в областта на недвижимите имоти успяха да се възползват от пандемичната ситуация и дори да бъдат на вълната на кризата в последната година. Това стана ясно от разговора със Силвия Павлова, основател на PropTech България, и Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„COVID-19 като цяло се отрази негативно на дружествата, развиващи технологии, свързани с туристическия сектор", каза Павлова. „Но и дори в тази ситуация не липсват добри новини на българската стартъп сцена: букинг порталът LockTrip успя да привлече 4,1 млн. долара капитал (от австралийската компания Webjet), а платформата за пропърти мениджмънт на ваканционни имоти FantasticStay набра 1,3 млн. евро“, допълва тя.

Снежана Стойчева даде подробности за категорията PropTech на предстоящите Годишни награди на портала Imoti.net. За приза ще се борят стартъпи, предлагащи нови решения за виртуални огледи, за оценяване на недвижими имоти, както и за пропърти и фасилити мениджмънт.

През 2020 г. проптех компаниите в световен мащаб са привлекли над 23 млрд. долара капитал (бел. ред. - спрямо 2019 г. има спад с 25%). Това показват данни на The Center for Real Estate Technology & Innovation (CRETI).

„Сумата може да се сравни с привлечения капитал от стартъпите в секторите healthtech и biotech, където процесите бяха ускорени от пандемията“, посочи Силвия Павлова.

Тя информира, че едно от най-успешните български проптех решения е на OfficeRnD - платформа за управление на гъвкави работни пространства.

„Дружеството е привлякло досега 4,2 млн. долара, а технологичното й решение е обявено от McKinsey за едно от най-перспективните в Източна Европа, с потенциал да се превърне в „еднорог“ (с оценка над 1 млрд. долара – бел. ред.). Другите с подобен потенциал са хърватската Qualia и словенската Sinergise“, уточни тя и потвърди, че има и български дружества, но те все още не са на международния пазар.

Кои са най-успешните български PropTech компании? Как се финансират компаниите? Как зелените политики се вписват в технологиите на българското строителство? С колко поскъпнаха имотите на къщи край София?

Какви са акцентите в предстоящите Годишни награди на Imoti.net? Какво още има в третото издание на PropTech доклада за България? Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Програма за София е готова, очаква се да бъде приета от СОС през ноември