Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Централният депозитар вече извършва сетълмент на сделки с ДЦК

Изградената връзка между Централния депозитар и Държавния депозитар на ценни книжа в БНБ увеличи възможностите на търговията с държавни ценни книжа

Централният депозитар вече извършва сетълмент на сделки с ДЦК

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Централният депозитар вече извършва сетълмент на сделки с държавни ценни книжа (ДЦК). Това стана възможно, след като се изгради връзка между депозитара и Държавния депозитар на ценни книжа в Българска народна банка (БНБ).

Още по темата

Вече ще могат да се финализират и сделки с ДЦК, които са сключени на регулиран пазар между членове на Централен депозитар, които не са членове на Държавния депозитар.

Това съобщиха от институцията, която поддържа централизиран регистър на финансовите инструменти, отразява сделките с безналични финансови инструменти, клиринг, сетълмент, както и процеса по заемане на финансови инструменти.

До момента търговията с ДЦК се извършваше на фондовата борса, а приключването на сделките ставаше само в Държавния депозитар на ценни книжа в БНБ.

„Вече всички могат да участват пълноценно на пазара на ДЦК и това е резултат от съвместните усилия на екипите на Централен депозитар и БНБ. Работихме изключително интензивно с колегите от централната банка и завършихме успешно няколко стратегически проекта с тях. Убедени сме, че те ще дадат сериозен тласък на развитието на капиталовия пазар в страната ни“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на Централен депозитар.

Новата връзка между Централен депозитар и Държавния депозитар на ценни книжа в БНБ позволява
на инвестиционните посредници също и да съхраняват ДЦК по подсметки на крайни клиенти в
Централен депозитар.

Търговията с емисии ДЦК на фондовата борса започна през ноември миналата година. Тогава с
идеята да изградят стабилен пазар на държавни ценни книжа с траен интерес на инвеститорите към него Централен депозитар и БФБ-София решиха да не начисляват такси към свои членове за търговия с този вид инструменти, ако и те съответно не таксуват своите клиенти.

15 инвестиционни посредника и банки се присъединиха към инициативата и няма да начисляват допълнителни такси на клиентите си при търговия с ДЦК.

Инициативата е отворена и всеки от останалите членове на Централен депозитар и БФБ-София може
да се присъедини към нея до 30 септември 2018 г.

В резултат на друг съвместен проект с БНБ Централен депозитар ще прави плащанията по корпоративни действия в лева по-бързо и по-евтино за своите клиенти.

Прехвърлянията на парични средства по корпоративни действия ще се извършват чрез оперираната
от БНБ Система за брутен сетълмент в реално време (RINGS) и ще са по всички стандарти, практики и
изисквания- възможно най-рано в деня на плащане.

Така крайният клиент ще разполага възможно най-рано със средствата. Това се отнася до плащанията в лева на: лихви и/или главници по облигационни емисии; дивиденти; суми от продажба на права и ликвидационни дялове по емисии акции в лева и плащания, и по корпоративни действия с левови емисии ДЦК.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
ЕК одобри още 12,8 млн. евро за България за охрана на външните граници