IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанска компания инвестира над 100 млн. евро в голф игрище край София

Голф игрището ще е с обща площ от 1600 декара

12:29 | 11.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Испанска компания инвестира над 100 млн. евро в голф игрище край София
Испанската компания Ferry group ще инвестира над 100 млн. евро в изграждането на голф игрище до софийското село Кътина. Днес изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков подписа договор с президента на Ferry group Мануел Санчес за прехвърляне на дяловете на общината в дружество “Спортен център- Кътина“ на испанската фирма.

Прехвърлянето на дяловете става в изпълнение на решение на Столичния общински съвет (СОС) от 28 юли. Тогава общинският съвет дава съгласие кметът на София да продаде на "Спортен център - Кътина" ООД терен от 650 декара на цена от 2,668 млн. лв. СОС разрешава и на съвета на директорите на "Спортна София - 2000" ЕАД да продаде на дружеството от Кътина терен от 150 декара на цена от 615 754 лв.

Голф игрището ще е с обща площ от 1600 декара. Първата част на проекта е на площ от 900 декара. Игрището ще бъде от много висок клас ПАР 72 и на него ще могат да се играят международни турнири. Към игрището ще се създаде международно голф училище с отлични преподаватели като целта е голфът да се популяризира на национално равнище.

Проектът включва изграждане на хотелска част с басейни, вили и бунгала. Жилищната част ще предлага качество и услуги отговарящи на обслужване пет звезди. Комплексът ще осигури работни места за над 400 човека.

Амбициите на инвеститорите са голф игрището да посрещне първите си гости още догодина. Реализацията на първия етап на проекта, който включва голф игрището и част от жилищните сгради, ще приключи до 3 години.

Село Кътина се намира в южните склонове на Стара планина, северно от София, до град Нови Искър.

Проектът за изграждането на голф игрище край Кътина всъщност е от повече от 10 години, но предишният съдружник в "Спортен център - Кътина" ООД - германецът Андре Геблер, не можа да го осъществи.

На 25 юли в СГС е регистрирана фирмата "Кътина голф ризорт" ЕООД с едноличен собственик "Ферри груп корпорейшън България ЕООД", което от своя страна е собственост на регистрираната в Аликанте, Испания "Грийн Вели голф ресорт СЛ". Последната притежава и дружествата "Грийн Вели голф ресорт - България" и "Ферри груп - България" ЕООД.

"Ферри груп корпорейшън България ЕООД" притежава и "Лейк Кътина голф клуб" ЕООД.

Управител на всички фирми е Мануел Фери Санчес, който участва и в "Алфа Енерджи България" АД, което се занимава с търговия с недвижими имоти.

Мануел Санчес притежава едно от най-големите голф игрища в Испания, което се намира до Аликанте. Според запознати с дейността му, Санчес е един от сериозните инвеститори от Испания, който притежава необходимите средства за осъществяването на българския проект.

В момента в България има само три игрища за голф: едно в Елин Пелин, близо до София и две игрища, които са собственост на Авиокомпания Air Sofia – в Ихтиман и в Сливен. Преди два месеца бе обявен и проекта за голф игрище край Долна Баня.

Предвижда се изграждането и на още няколко голф игрища поради големия интерес на чуждестранните туристи. Едното игрище ще бъде разположено в Разград, планира се други да бъдат построени в Каварна и Приморско.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още