Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Обществените поръчки са сериозно опорочени и през 2017 г.

Злоупотребите може да се пресекат с повече контрол, публичност и прозрачност, пише в анализа на Зорница Славова от ИПИ

Обществените поръчки са сериозно опорочени и през 2017 г.

Снимка: Pixabay

За поредна година дейността по възлагане и изпълнение на обществените поръчки е определена като високорискова в отчета за 2017 г. на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Проверени са 1138 обществени поръчки (8,9% от средногодишния брой на откритите) на обща стойност 1,26 млрд. лв. и при 39% от тях (на стойност 475 млн. лв.) са открити нарушения, пише в анализа на Зорница Славова от екипа на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Точно толкова е и делът на поръчките с нарушения през 2016 г. при 41% през 2015 г. и 38% през 2014 година. Тоест, въпреки намеренията на последните правителства да се справят с корупцията и злоупотребите в публичното възлагане, както и цялостното пренаписване на Закона на обществените поръчки, поръчките си остават канал за сериозна злоупотреба и неефективно харчене в огромни размери.

От 445 поръчки с нарушения около половината или 229 (20% от проверените) са със съществени нарушения, а другата половина, 216 (19% от проверените) – с процедурни. Именно първата група ясно показва дълбоко вкоренения порок на системата за обществени поръчки – неспазване на свободната конкуренция, равнопоставеността, публичността и прозрачността на процеса. Те са на стойност от 164 млн. лв. и включват:

    – договаряне без обявление,
   
    – поставяне на условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите,
   
    – сключване на анекси, с които са изменяни цени, срокове и др.

Резултати от проверката на 1138 обществени поръчки на обща стойност 1,26 млрд. лв., 2017 г., отчет на АДФИ

 

Харченето в общините остава големият проблем. През 2017 г. поръчките с нарушения в общините са 42% и са на стойност 337 млн. лева. Нещо повече, от стойността на всички поръчки с нарушения, огромният процент е именно в общините – около ¾ от стойността на поръчките с нарушения (337 млн. лв. в общините при 475 млн. лв. общо). Подобни констатации показват и проверките на Сметната палата. 

Интересен е и фактът, че освен констатирането на поръчки с нарушения на стойност 475 млн. лв., по време на финансовите инспекции АДФИ е успяла на предотврати вреди в размер на 4,5 млн. лева, което показва ползата от навременния контрол.

Освен това от проверките се вижда, че 70% от сигналите за нарушения (общо 440), подадени от държавни органи (общо 88 или 20%) и от физически и юридически лица (общо 352 или 80%), са потвърдени при финансовата инспекция, което още веднъж показва надеждността на получената по този ред информация.

На базата на финансовите проверки АДФИ е съставила 23 акта срещу 39 длъжностни лица за вреди на стойност 1 093 418 лева. Би било добре, ако отчетът на Агенцията включваше и информация за наложените в предходни периоди глоби и санкции, както и развитията по поръчките, изпратени до прокуратурата.

От изводите в самия доклад излизат и необходимите първи стъпки към пресичане на злоупотребите при обществените поръчки – повече контрол, повече публичност и прозрачност и повече възможности за обжалване и подаване на сигнали за нарушения.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Няма нарушения. Поръчките се правят за комисионни и за крадене. Всички високопоставени крадливи *** съсредоточени основно в София цоцат като за последно. Калинки, крадене, калинки, крадене. няма никакви нарушения. Краденето на високопоставените дебелосерковци е основна мисия на държавата докато тя се саморазтури.
1
 
3
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Нашата фирма спечели един проект, сравнително малка сума, но беше *** безсмислените бюрократски истории. 100 листа хартия, за да купиш малко по-специфична техника + разни отчети, които се чудят как да ги напишат, за да няма много технически език, че да ги разбере, поне наполовина, някой дъражвен служител.
3
 
8
 
1
преди 9 месеца
Поредната ИПИ соросова измама с някаква си измислена корупция. Ако нарушения има само в обществени поръчки за 475 милиона това е нищожно на фона на бюджетни харчове за 25 милиарда лева годишно. Това са злоупотреби за 2-3% от бюджета, което е направо смешно. Защо соросовото ИПИ мълчи за това, че поне половината от парите на "инвестициония бюджет" на ес годишно потъват в корупционни афери. Както обикновено се мълчи за корупцията на европейско ниво, която е многократно по-голяма от тази у нас, за да не се събуди евроскептицизъм у българите...

Още от България
Парламентът избра Радослав Миленков за подуправител на БНБ