IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 октомври

08:10 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Партиите вече са похарчили 1.3 млн. лв. за реклама

В. Сега

Политическите партии у нас са похарчили 1 334 411 лв. (без ДДС) за медийна реклама през първите 20 дни от кампанията за предстоящите на 27 октомври местни избори. Това показва анализ на Института за развитие на политическата среда, който следи дали медиите спазват изискванията в Изборния кодекс да публикуват договорите си с политически субекти в 3-дневен срок от подписването им. Изводът на института е, че това все още не става за част от родните медии, като например в. "Старозагорски новини", в. "Арда", в. "Монитор" и др. От 43 наблюдавани медии общо 9 не са оповестили договорите си или нямат такива.

ВМРО продължава да инвестира най-много средства в кампанията - 297 297 лв. (без ДДС), като това е близо трикратно увеличение в сравнение с предходната справка отпреди 10 дни. Патриотите са дали най-много пари на Би Ти Ви и Нова тв - съответно по 60 хил. лв. и 59 хил. лв., следват БНТ - с получени 54 хил. лв. и Канал 3 - 35 хил. лв. Втори остават ДПС с разходвани 145 580 лв. (без ДДС) за медийно отразяване. Движението е предпочело да се рекламира най-често по БНТ, на която е предоставило 39 хил. лв., по Канал 3 - 30 хил. лв, както и във вестниците "Труд" (18 хил. лв.), "24 часа" (15 хил. лв.) и Агенция Фокус (15 хил. лв.).

НЗОК плаща 5 млн. лв. на НАП за събиране на здравните вноски

В. Сега

Близо 5 млн. лв. е била таксата, платена от бюджета на здравната каса през 2018 г. на Националната агенция по приходите за събирането на задължителните здравни осигуровки. За 4 години - от 2014 до 2018 г., касата е превела 18.8 млн. лв. на приходната агенция за администрирането на осигуровките, сочи одитният доклад на Сметната палата на НЗОК за миналата година.

Здравната каса е единствената институция, която плаща такса на НАП за администриране на публични средства, отбелязват одиторите. Тя е въведена преди много години в Закона за здравното осигуряване и не е отменена и до днес. Таксата е в размер на 0.2 на сто от събраните вноски, което през 2018 г. се е равнявало на цели 4.58 млн. лв.

Търговците на ток се оплакаха от борсова оскъдица

В. Сега

След кратко затишие отново има смут на енергийната борса. Причината е оскъдното предлагане на електроенергия за дългосрочни периоди, сигнализираха от Асоциацията свободен енергиен пазар (АСЕП) вчера. Според тях става въпрос за изкуствено създаден дефицит, който обаче може да изправи икономиката пред сериозни рискове. Търговците са изпратили отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова и ръководствата на държавните енергийни дружества, в което посочват, че заради липсите те няма как да си набавят нужните количества.

744 предприятия движат икономиката

В. Труд

Точно 744 предприятия са гръбнакът на българската икономика. Това са фирмите, в които работят по над 250 души. Именно тези големи компании дават работа на над 25% от заетите в страната, сочат данните на Националния статистически институт. 406 хил. е общият брой на нефинансовите дружества. От тях над 92%, или 375 хил. фирми имат до 9 души персонал. Като в много от тях няма нито един зает работник, а са семейни фирми, в които всички от домакинството помагат.

Над 35% от най-малките фирми, или 134 хил. дружества, работят в сектора на търговията и ремонта на автомобили. За огромния брой на малките търговски фирми допринася това, че много хора, които останат без работа, се опитват да стартират собствен бизнес в тази сфера. Но не всички успяват да се задържат на пазара. Въпреки, че доходите на хората нарастват, броят на магазините през последните години намалява, сочат данните на НСИ. Като намалява броят както на магазините за храни, така и на тези за нехранителни стоки. Това се дължи както на ръста на онлайн продажбите, така и на разрастването на големите търговски вериги.

БНБ пуска нови 50 лв., с подобрена защита са

В. 24 часа

Нова серия банкноти от 50 лева пуска в обращение БНБ. Тя ще бъде представена официално днес.

Купюрите са с подобрена защита, която ги прави много трудни за фалшифициране. Технологията е същата като на новата серия 100-левови банкноти, които влязоха в оборот на 28 декември 2018 г. Новата столевка бе обявена за банкнота на 2019 г. от кoнфepeнцията “Bиcoкa cигypнocт на пeчaтнитe тexнoлoгии” на 27 март т.г. в Малта.

Само 1 от 200 туроператора със застраховка за над 1,4 млн. лв.

В. Монитор

От над 3500 туропероторски фирми с лиценз само 18 имат "застрахователно покритие" над 1.4 млн. лв. или 1 от 200, а 1140 имат полици за минималната застраховка "Отговорност на туроператора" от 25 хил. лв., която по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите в случай на фалит. Това обясни в ефира на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя добави, че ръководеното от нея министерство предлага да се завишат сумите, за които туроператорите да се застраховат в случай на фалит, но направи уточнението, че това се предлага, ако браншът е съгласен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още