IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 септември

08:01 | 19.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ГЕРБ отказа НОИ да поеме първите три дни от болничния

в. Сега

ГЕРБ засега не са съгласни НОИ да поеме първите три дни от болничните, стана ясно след вчерашното заседание на парламентарната социална комисия. На нея бяха обсъдени три законопроекта на "Воля", единият от които предвижда да отпадне ангажиментът на работодателите да плащат първите три дни от обезщетението за временна неработоспособност.  Зам.-председателят на комисията Светлана Ангелова (ГЕРБ) изтъкна, че връщането на първите три дни към НОИ би струвало 198 млн. лв. годишно на бюджета на общественото осигуряване. 

В ТЕЛК комисиите вече може и да няма специалисти

в. Сега

От началото на следващата година ТЕЛК комисиите няма да са задължени да имат лекар с придобита специалност по 2 профила на заболяването на човека с увреждане. Отпада и изискването в Районните комисии за медицинска експертиза да работят лекари с призната медицинска специалност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина. Това предвиждат промени в организация на работата на медицинската експертиза и регионалните ѝ картотеки, предложени от здравния министър и одобрени вчера от социалните партньори в тристранката. Целта е да се облекчи донякъде кризата за кадри в комисиите.

БДЖ отменя влакове заради липса на локомотиви

в. Сега

По-малко от месец след като електронната система за резервация на билети тръгна, БДЖ са изправени пред проблем с липса на локомотиви. Пътниците вече има възможност да запазят билета си онлайн, но не е сигурно дали ще стигнат до мястото, за което са поръчали билет. Закъсненията на влакове в държавния превозвач вече са се превърнали в ежедневие за много пътуващи. Още в началото на годината, когато ръководният състав на БДЖ бе сменен изцяло, новият директор Никола Василев обеща, че ще се работи в посока за максимално удовлетворение на клиентите. Девет месеца по-късно все още проблемът със закъсненията и отмяната на влакове остава. Поредният случай е с отмяната на влака от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч. Пътници по линията алармират, че това се случва периодично от края на август досега, но информацията е пускана в последния момент и не е бил осигуряван алтернативен транспорт.

МЗ ще инвестира в лаборатория за анализ на „дизайнерска дрога“

в. Монитор

Министерството на здравеопазването планира да инвестира в лаборатория и обучени специалисти за идентифицирането на новите т.нар. дизайнерски наркотици и производните им. Това предвижда новата стратегия за борба с наркотиците за периода 2019 - 2023 г., публикувана за обществено обсъждане от здравното министерство.

Аргументът на здравните власти е, че пазарът на този вид наркотици предлага „нарастващо многообразие“, а в същото време страната ни няма нужните технологични средства и експерти, за да ги открива.

По-дълъг срок за касовите бележки от бензиностанции

в. Труд

Срокът за въвеждане на изискването върху касовите бележки от бензиностанции за бъде отпечатвана покупната цена на горивото ще бъде удължен. Вероятно ще се изчака становище на Европейската комисия дали това изискване нарушава правилата за конкуренция в ЕС. Това става ясно след обществено обсъждане на промените в Наредба Н-18 за отчитане на оборота в търговските обекти, с които срокът за изпълнение на новите изисквания от фирмите със софтуер за управление на продажбите, ще бъде удължен до 31 януари 2020 г.

Официално започва строежът на "Балкански поток"

в. 24 часа

От днес започва строежът на газопреносната инфраструктура през България от границата с Турция до тази със Сърбия, след като “Булгартрансгаз” и саудитското обединение “Консорциум Аркад” подписаха договор в Министерския съвет в сряда. Отсечката е част от “Турски поток”, а на наша територия ще се казва “Балкански поток”. Новият газопровод се очаква да се превърне в едно от основните трасета за пренос на руски газ към Европа след като Русия планира през следващата година да спре транзита през Украйна. Газопроводът трябва да бъде изграден за година и шест месеца, а стойността на проекта е 1 милиард и 102 милиона евро.

6,1 млн. лв. дават на 10 фирми

в. 24 часа

6,1 млн. лв. дават на 10 фирми като безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на осигурителни и здравни вноски за новопостъпили работници. Договорите с дружествата са свързани със сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Става въпрос за “Мултивак България Продакшън”, “Булпрос Консултинг”, “Ролпласт Груп”, “Интрама Протек”, “Кока Кола Юрпиън Партнърс Сървисис България”, “Каргил България”, “Ъпнетикс”, “Експириън България”, “Кока Кола Хеленик Ай Ти Сървисиз” и “Бер - Хелла Термоконтрол”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още