IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 октомври

08:10 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

EК оставя България и Румъния да се чудят кой ги наблюдава

В. Сега

Възможно е Европейската комисия да препоръча във вторник да бъде прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), но това няма да е краят на наблюдението над България и Румъния за корупция на високо равнище и дефекти на правосъдието, казаха на "Сега" източници в Брюксел, София и Букурещ. След 12 години мониторинг, който не успя да промени значително правната култура на властите в двете държави, комисията на Жан-Клод Юнкер е склонна да изпълни обещанието си да спре МСП до края на мандата си, който изтича официално на 31 октомври.

Тъй като няма как да обяви, че слабостите са отстранени напълно, Брюксел търси процедурен изход, като може да предложи досегашният механизъм да бъде заменен от друг, който да наблюдава всички държави в ЕС за върховенство на закона. Такава идея разви бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен, което означава, че задачата ще бъде прехвърлена на следващата Еврокомисия. Но и това няма да е краят, защото ЕК може само да предложи прекратяване на специалния мониторинг над България и Румъния, а решението ще бъде взето от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешен ред. Там не е сигурно, че всички държави ще бъдат съгласни, защото някои поставят пречка  пред отварянето на Шенгенското пространство за София и Букурещ тъкмо поради недостатъци в правовия им ред. Освен това някои държави не са съгласни наблюдението да се разшири и върху тях, защото ще бъде обвързано с достъпа им до еврофондове. Идеята възникна заради Полша и Унгария в търсене на инструмент как да се въздейства по-ефективно върху техните власти.

Държавата силно снижи очакванията си за инвестиции

В. Сега

Държавата силно снижи очакванията си за инвестиции през тази и следващата година. Финансовото министерство залагаше през пролетта ръст от 9.8% на капиталовложенията за 2019 г., но сега те се занижават значително - до 1.9%. Намалени са прогнозите и за следващата година - от 5% на 3.9% ръст. Това става ясно от публикуваната есенна макроикономическа прогноза на финансовото министерство, която служи за база при изработването на бюджетите за следваща година. В сравнение с пролетта европейската икономика е започнала да се забавя по-осезателно, но в средносрочен период нарастването на световния БВП ще остане стабилно, пише в документа.

Въпреки очакванията и за силен спад в износа финансовото министерство запазва прогнозата си за икономически растеж от 3.4% за тази година  и 3.3% за следващата. Държавата разчита предимно на продължаващо увеличение на вътрешното потребление.

Свинското поскъпна с 45% за година

В. Труд

Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Най-драстично е увеличението в цената на свинското месо – с 45 на сто спрямо септември 2018 г. Тогава килограм се е продавал на едро по 7,41 лева при 9,70 лева сега. Цената му е рекордна за последните пет години, обясняват експертите от комисията.

Нагоре са и цените на брашното и захарта, съответно с 19,8 и 16,5 на сто за година. С 8% е увеличението при фасула.

Повече плащаме и за млечни продукти. При сиренето и кашкавала цените са нараснали с 5-6 процента, а при млеката – с между 6 и 8 на сто.

Жените взимат 100 лв. по-ниски пенсии от мъжете

В. Труд

Жените получават със 100 лв. по-ниски пенсии от мъжете, показват данните на Националния осигурителен институт за първата половина на годината. Средната пенсия за мъжете към юни е 428,36 лв., докато за жените е 326 лв. От 1 юли 2020 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7%, предвижда проектът на закон за бюджета на държавното обществено осигуряване. Таванът на пенсиите обаче ще остане 1200 лв. и през следващата година.

От 1 юли 2020 г. минималната пенсия ще стане 234,13 лв., а средната ще е 412,28 лв. Процентът на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула и през следващата година ще бъде от 1,2%. Без промяна ще бъдат и обезщетенията за безработни. Майчинството през втората година също е замразено на 380 лв.

Увеличава се обаче минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се граждани. От 510 лв. той ще стане 610 лв., колкото ще бъде и минималната заплата.

За земеделските стопани и тютюнопроизводителите ръстът на минималния осигурителен доход ще бъде най-голям и от 400 лв. ще стане 610 лв.

И Сърбия се включва в борбата за привличане на "Фолксваген"

В. 24 часа

По време на утрешната си среща с германския министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант "Фолксваген" в Сърбия, предаде Танюг, цитирана от БТА.

"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и "Фолксваген" ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц".

Утре ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, гринфийлд инвестиции за над 300 милиона евро, допълва вестникът, предава БТА.

Първите доставки на газ от България за Сърбия ще започнат през 2020 г

В. 24 часа

С абсолютна сигурност може да се каже, че българската страна ще завърши проекта, необходим за снабдяване на Сърбия с газ, през 2020 г., заяви днес сръбският министър на енергетиката Александър Антич, предаде Танюг.

Министерството съобщи, че Антич заедно с българския премиер Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова са посетили строителството на участъка на преносния газопровод на българска територия до границата със Сърбия.

Антич каза, че Сърбия работи интензивно по своя участък и се очаква той да бъде завършен до края на годината, а българската страна ще завърши нейния през първата половина на 2020 г.

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване

В. Монитор

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване в близките месеци, сочи проучване на консултантската компания McKinsey, цитирано от в. "Ле-з-еко". Уязвимостта на банковите учреждения се обяснява с условията на ниски лихви и тревожните прогнози за растежа.

Тежката оценка на консултантската компания се основава на анализ на ситуацията в 1000 банки по света. Според нея 354 банкови учреждения са застрашени от изчезване в случай на конюнктурен обрат.

10 години след финансовата криза тези банки се озовават в деликатно положение. Уязвимостта им се наблюдава в средната им рентабилност, достигаща едва 1,6 на сто. При най-солидните банки този процент е десет пъти по-висок. Така над 40 на сто от застрашените банки се намират в най-развитите страни в Азия, а 37 на сто - в Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още