IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анджей Дуда спечели първия тур на вота в Полша, но още не си е осигурил поста

Конкурентът му - либералният кмет на Варшава Рафал Тжасковски, обещава да привлече сериозен дял от поддръжници

11:30 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Действащият президент на Полша Анджей Дуда  спечели с лекота първия тур на президентските избори в неделя, но това не означава, че той със сигурност ще запази поста си при гласуването на втория тур на 12 юли, пише онлайн изданието Politico.eu.

Според екзит пол, обявен от основните телевизионни оператори в страната, към 21 ч. снощи Дуда печели 41,8% от гласовете, докато либералният кмет на Варшава Рафал Тжасковски, представляващ опозиционната партия "Гражданска платформа", си осигурява 30,4%. Окончателните резултати се очакват във вторник.

Тъй като нито един кандидат не печели повече от 50 процента, двамата с най-висок резултат отиват на балотаж.

Този вот създава сблъсък за бъдещата посока на Полша и дали радикалните реформи, подкрепяни от националистическата, управляваща партия Право и справедливост, включително промените в съдилищата и медиите в страната, ще продължат, отбелязва изданието.

Преизбирането на Дуда гарантира, че партията ще бъде в състояние да продължи политиките, предизвикали сериозни конфликти с институциите на ЕС поради притесненията, че Полша отстъпва от своите демократични ангажименти и поставя съдебната система под политически контрол.

Рафал Тжасковски обещава, че ако бъде избран, ще наложи вето на всякакви нелиберални промени. Управляващата партия няма необходимите гласове в парламента, за да отмени евентуално вето.

„Днес имаме много ясна ситуация - Полша или ще продължи да се развива… или ще се затрие. Аз съм гаранцията да запазя това, което сте получили досега“,  коментира той на предизборно събитие.

Управляващата партия в Полша разчита на щедри социални политики, за да поддържа популярност – например намаляване на пенсионната възраст и 500 злоти (112 евро) месечен бонус за деца. Тжасковски даде да се разбере, че тези политики няма да се променят. Той обещава изграждането на по-либерална държава.

„Това няма да са избори между Анджей Дуда и Рафал Тжасковски“, коментира той по време на предизборно събитие. "Това ще бъде избор между отворена Полша и Полша, която търси врагове, и президент, който ще разделя“, посочи той.

Въпреки че Дуда каза на своите привърженици, че е спечелил "решителна" победа, той се надяваше да си осигури президентския мандат още на първия тур. Изборите първоначално бяха отложени заради пандемията и икономическата блокада в страната и управляващите опитаха да превърнат вота в нещо като пощенска кампания. Това даде шанс на опозицията да смени кандидатите и Тжасковски проведе много по-агресивна кампания, която разклати почвата под краката на Дуда.

Вторият тур ще се проведе на 12 юли. Дуда ще трябва да се опита да премине отвъд основните привърженици на „Право и справедливост“ - хора, които той мобилизира с обещания за тясно сътрудничество с правителството, връзки с Римокатолическата църква и с жестоки атаки срещу ЛГБТ „идеологияга“. Това обаче ще е трудно, защото той се идентифицира тясно с партията.

Тжасковски ще трябва да събере широка коалиция против „Право и справедливост“, особено чрез привличането на привържениците на политическия новобранец Шимон Холовния, бивш телевизионен водещ, който проведе успешна бунтовническа кампания и е на трето място с 13,3 процента от гласовете, според екзит пола.

Тжасковски протегна ръка към поддръжниците на Холовния, които казват, че „никога няма да гласуват“ за Дуда. Той ще трябва да примами и някои избиратели от националиста Кшищоф Босак, който е четвърти със 7,4%. Неговите избиратели може да изглеждат естествено подходящи за Дуда, но те са склонни да са дори по-десни от „Право и справедливост“ и са подозрителни към управляващата партия.

Това не спря Анджей Дуда да се опита да ги спечели в неделя. Според него няма голяма разлика във визията на Босак  и неговата визия за Полша. „Ние мислим еднакво по много въпроси“, подчерта той.

Групата на Босак даде обаче изявление, в което посочва, че "няма да подкрепи нито един от кандидатите".

„Право и справедливост“ и Гражданската платформа - партията, основана от Доналд Туск, бивш полски премиер и председател на Европейския съвет, воюват за контрола над Полша от почти две десетилетия. Напрежението около техните изключително различни визии за страната помогна да се увеличи избирателната активност в неделя до 62,9%, второто най-високо ниво в историята на президентските състезания на Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още