IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият македонски премиер Никола Груевски се сдоби с нови обвинения

Груевски избяга от Македония на 11 ноември, премина през Албания, Черна гора и Сърбия, преди да стигне в Унгария, където обяви, че е получил убежище

22:44 | 22.11.18 г.
<p>
	Никола Груесвски.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Никола Груесвски. Снимка: Архив Ройтерс

Македонското правосъдие обяви днес, че е повдигнало нови обвинения срещу бившия македонски премиер Никола Груевски, заплашен от затвор в страната и получил убежище в Унгария, предаде Франс прес, като се позова на македонската прокуратура.

Груевски е осъден вече на две години затвор за злоупотреба с власт. Днес той бе обвинен в "незаконно финансиране" на партията си ВМРО-ДПМНЕ в периода 2009 г. - 2015 г., както и заради възлагането на търга за изграждането на партийната централа, се казва в съобщението на прокуратурата.

Македонската преса твърди, че незаконното финансиране е за сума, възлизаща на най-малко 4,6 милиона евро.

За тези нови обвинения прокуратурата иска Груевски да бъде задържан. Груевски избяга от Македония на 11 ноември, премина през Албания, Черна гора и Сърбия, преди да стигне в Унгария, където обяви, че е получил убежище.

Груевски беше премиер в периода 2006 г. - 2016 г. Той бе осъден на две години затвор, защото използвал за лични цели мерцедес, струващ 600 000 евро, закупен с обществени средства.

Груевски е разследван по още няколко случая за корупция и незаконно подслушване на опозиционери. Той казва, че е жертва на политическо преследване от страна на правителството, ръководено сега от отдавнашния му противник, социалдемократа Зоран Заев.

Скопие поиска от Унгария да му предаде Груевски, който демонстрираше близостта си с правителството на унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата имат по-специално твърда позиция по въпроса за имиграцията, припомня Франс прес.

Груевски въплъщаваше непоколебимата линия на страната си в конфликта с Гърция, която иска от съседката си да промени името си, за да вдигне ветото си върху нейното членство в ЕС и НАТО. Споразумение в тази насока се разглежда сега от македонския парламент, отбелязва Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още