IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия може да стане втората държава в ЕС, одобрила руската ваксина Спутник V

Чешкият премиер Андрей Бабиш проучва и опита на Унгария и Сърбия с китайската ваксина на Sinopharm

21:28 | 08.02.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Държавите в Европейския съюз (ЕС) от Централна и Източна Европа все повече търсят другаде ваксини срещу Covid-19. Унгария стана първият член на ЕС, одобрил разработената в Русия ваксина Спутник V за общо приложение. Правителството заяви на 7 февруари, че около 40 000 дози от ваксината са готови за разпространение и страната е поръчала 2 млн. дози от ваксината да бъдат доставени през следващите три месеца.

Чехия вероятно ще е следващата държава в региона, която ще пусне за употреба руската, както и китайска ваксина.

Чешкият премиер Андрей Бабиш посети Будапеща на 5 февруари, за да се консултира с унгарските власти относно техния опит с ваксини от Русия и Китай, пише онлайн изданието Emerging Europe. „Ваксините не са политически въпрос, а въпрос на безопасност“, коментира Бабиш след среща с премиера на Унгария Виктор Орбан, като допълва, че произходът на ваксината не трябва да влияе върху решенията дали тя да се прилага, или не.

„Имаме нужда от безопасна ваксина и имаме нужда от нея сега. Правя всичко възможно, за да получа възможно най-много ваксини, ако те са  безопасни“, допълва Бабиш.

Както Орбан, така и Бабиш бяха силно критични към бавното въвеждане на ваксини в ЕС и предложиха страните, които се стремят към собствени споразумения за обществени поръчки, да получават дози по-бързо.

Тази седмица Бабиш ще пътува до Белград, за да обсъди въвеждането в Сърбия на китайска ваксина. Там министър-председателят на страната Ана Бърнабич също омаловажава политическото значение на това страната да търси ваксини от източници, които не са одобрени от ЕС.

„Мисля, че Сърбия беше една от малкото страни, които гледаха на закупуването и разпространението на ваксини като на здравен, а не на политически проблем. Ето защо имаме успех“, коментира Брнабич миналата седмица. „Единственият важен въпрос за нас е, че [ваксината] е безопасна и ефективна“, казва още тя.

ЕС се ангажира да предостави на шестте потенциални членки от Западните Балкани, вкл. и Сърбия, 70 млн. евро за закупуване на ваксини от доставчици, одобрени от ЕС. Доставките в целия блок обаче се бавят, така че доставките за страните, които не са членки на Съюза, съвсем ще изостанат.

Ваксината Спутник V все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, но няколко европейски лидери посочиха, че тя може да бъде използвана заради забавянето на доставките на другите препарати.

Висока ефективност и безопасност

На 2 февруари медицинското списание The Lancet публикува резултатите от рецензирано проучване на руската ваксина, което показва високи нива на ефикасност и безопасност. Констатациите са, че с две дози се постига 91,6% ефективност за предотвратяване на симптоматичен Covid-19 и пълна защита за тежко протичане на заболяването. Не са установени сериозни странични ефекти.

Установено е също, че ваксината е също толкова безопасна и ефективна при възрастни хора.

Степента на ефикасност на руската ваксина е почти равна на тези, разработени от Moderna и BioNTech/Pfizer, която е около 95%, и превъзхожда ваксината на британско-шведската мултинационална фармацевтична компания AstraZeneca, известна също като оксфордската ваксина, която дава ефикасност между 62% и 90% в късните клинични изпитвания.

Унгария е и първата държава от ЕС, която поръчва разработената от Китай ваксина на Sinopharm. През януари страната поиска 5 млн. дози. Първите пратки с ваксината ще пристигнат в Унгария този месец, според шефа на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. Компанията ще доставя достатъчно дози, за да ваксинират около 250 хил. души всеки месец до края на април.

Китайската ваксина има най-ниската степен на ефикасност от всички, предлагани в момента по света – 50,4%. Това обаче не пречи на някои страни от региона на Централна и Източна Европа да я въведат за широка употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
И аз пийвам Jack, на като безалкохолно за домашнярка не го бях употребявал. Челен опит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
аз се "ваксинирам" с домашна сливова и Jack Daniel's не ни занимаайте с тия наркоманите ако обичате ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
на sinopharm самите чайници дават ефективност 79% ... само чаршафите смятат че има ефективност 80-82% ... иначе на sinovac e от 50 до 65% в зависимост от популацията . в бразилия е дала ефективност 50% , в индонезия 65% , в турция е дала 91% ефективност - но при султана и рассияните винаги едно на ум... :))) ваксините въобще като цяло имат различна ефективност в зависимост от географията на популацията , и се прецизират разни неща по тях за да работят що годе еднакво ... нормално е да има разлики ... например в южна европа една ваксина може да има ефективност 70% а в скандинавските държави 50% ... различен геном , различен хранителен режим , различен метаболизъм ... компаниите които произвеждат масовите храни , също донагласяват рецептите за различните региони ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Цитираните 50.4% ефективност на "китайската" ваксина са верни за тази на Sinovac, а не за тази Sinopharm! Това са две различни ваксини и изглежда Унгария е поръчала от втората при която ефективността е 80-86%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още