IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: България е сред първенците по лоши кредити в ЦИЕ

Корпоративните необслужвани кредити все още са най-активно търгуваните кредитни портфейли, но някои инвеститори вече се насочват към жилищните ипотеки

19:44 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към края на 2016 г. България е сред лидерите по лоши кредити в региона на Централна и Източна Европа. Това показват данни от доклад на Deloitte, публикуван днес. Делът на необслужваните корпоративни заеми у нас е бил 15,1% и 10% в търговията на дребно. Според доклада България е на четвърта позиция сред 14 държави, които са включени в проучването. Повече необслужвани кредити имат само Украйна (30,5%), Сърбия (17%) и Хърватия (13,6%).

В Естония е отчетено най-ниското ниво на лошите заеми от 0,9%. 

Консултантската компания е изчислила, че за периода 2015-2016 г. както потребителските, така и корпоративните обеми от необслужвани кредити в България значително са намалели съответно с 21,4% и 13,6%. Според анализаторите това е резултат от изчистването на счетоводните баланси от необслужваните кредити и отписването на напълно обезценени експозиции.

Според Гавин Хил, съдружник Финансово консултиране в Делойт България, основна причина за този спад са няколко големи сделки, реализирани през 2016 г. и 2017 г., които привлякоха интереса на значими международни стратегически и финансови инвеститори. По думите му двете основни завършени сделки с портфейли от необслужвани кредити през 2016 г. в България са свързани с Пощенска банка и Националната банка на Гърция.

„Първата сделка от страна на Пощенска банка бе продажбата на портфейл от необезпечени потребителски кредити на стойност 145 млн. евро. Вторият продаден портфейл също от потребителски кредити бе с номинална стойност 70 млн. евро", коментира Хил, цитиран в прессъобщение от компанията.

"До октомври 2017 г. няма изцяло завършена сделка за необслужвани кредити, но е реализирана продажба на портфейл по проекта Taurus с номинална стойност 90 млн. евро", допълва той.

Общият коефициент на необслужваните кредити в България в края на 2016 г. е в размер на 13,3%. През 2015 г. и началото на 2016г. банките са се съсредоточили върху изчистването на балансите си в хода на подготовката за прегледа на качеството на активите и стрестестовете, провеждани от БНБ“, казва още Хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още