IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отваря границите си за България и още 28 страни от 15 юни

Посетителите ще бъдат тествани за коронавирус на случаен принцип, заявиха от гръцкото министерство на туризма

16:09 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акрополът в Атина. <em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Акрополът в Атина. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гърция ще отвори границите си за посетители от България и още 28 страни от 15 юни, само ден преди старта на туристическия сезон в южната ни съседка, съобщава Ройтерс. 

Властите в Атина разрешават достъп на посетители от България, Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Кипър, Израел, Швейцария, Япония, Малта, Китай, Хърватия, Австралия, Нова Зеландия, Северна Македония, Албания, Естония, Латвия, Ливан, Литва, Унгария, Южна Корея, Сърбия, Черна гора, Румъния, Словения, Словакия, Чехия и Финландия.

Посетителите ще бъдат тествани за коронавирус на случаен принцип, заявиха от гръцкото министерство на туризма, като правителството ще следи внимателно епидемичната обстановка в страната.

През изминалата седмица Гърция обяви, че ще позволи постепенно възобновяване на директните полети от чужбина към туристическите дестинации в страната от 1 юли. “След като спечелихме здравната битка, ще спечелим и войната за икономиката“, заяви тогава премиерът Кириакос Мицотакис, след като обяви мерки за финансова подкрепа за съживяване на ключовия туристически сектор на страната.

Гърция, която се възроди след дългогодишна криза в края на 2018 г., разчита до голяма степен на туризма, който представлява около 20% от нейния брутен вътрешен продукт, за да подпомогне своето икономическо възстановяване.

Националната блокада, наложена през март за ограничаване на COVID-19, помогна на Гърция да овладее разпространението на патогена, който засегна близо 3000 души, успявайки да избегне по-сериозни здравни щети на фона на големите поражения, които вирусът нанесе на по-големите икономики в Европейския съюз.

Около 33 милиона туристи са посетили Гърция миналата година, генерирайки приходи от 19 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още