IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър става домакин на международен център за морски иновации и технологии

Корабоплаването на средиземноморската страна печели от Brexit

08:14 | 30.05.19 г.
<p>
	Заместник-министърът на корабоплаването на Кипър Наташа Пилидис. <em>Снимка: CNA /Кипърската информационна агенция/</em></p>

Заместник-министърът на корабоплаването на Кипър Наташа Пилидис. Снимка: CNA /Кипърската информационна агенция/

На площ от близо 20 000 кв. метра в района на крайбрежния град Ларнака ще се разположи първият в Кипър специализиран център за върхови постижения в научните изследвания, иновации и технологии в морската индустрия – Кипърският морски институт / Cyprus Marine and Maritime Institute, CMMI/. Първоначалната инвестиция в него е в размер на 30 млн. евро. Строителството му се предвижда да започне до месеци и да продължи около 3 години. Той ще стане първото по рода си международно научно ядро в региона на Източното Средиземноморие, в което около 300 учени и изследователи от Кипър и други страни ще работят в широкия спектър на „синята” икономика.

Това е резултатът от тазгодишното участие на Кипър в програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020”. Кипърският морски проект спечели европейско финансиране от 15 млн. евро в оспорвана конкуренция с над 200 кандидати и само 12 одобрени на финала от Европейската комисия, като бе класиран на трето място сред кандидатите от цяла Европа. Още 15 млн. евро предоставя за неговото развитие и правителството на Кипър чрез държавния бюджет.

Новата научно-изследователска структура се оценява като много важна стъпка в разширяването и утвърждаването на по-конкурентоспособен „Морски Кипър” /Мaritime Cyprus/, както е търговската марка на островния морски клъстер, и превръщането на най-източната страна-член на Европейския съюз в

лидер в „синия” растеж.

Създаването на център за върхови постижения в областта на морското дело е голям успех за Кипър, защото поставя страната на европейската и международната карта на основните инфраструктури за научно-изследователска и развойна дейност, изтъкна гордо заместник-министърът за корабоплаването на Кипър Наташа Пилидис, представайки проекта.

Центърът е финалният етап на програмата MaRITeC-X, която се изпълнява в Кипър през последните две години, също подпомогната финансово от ЕС в рамките на „Хоризонт 2020”. Целта му е да активизира съществуващите и да даде нови нови възможности за развитие на традиционно силните морски и туристически сектори на Кипър, които са гръбнакът на местната икономика.

Бъдещият Кипърски морски институт ще е независимо, международно, научно и бизнес звено. Изследователската му работа ще бъде в съответствие със Стратегията за интелигентна специализация на Кипър, приета от правителството през 2015 г., както и с европейските и глобалните приоритети в секторите на „синята” икономика, подчерта зам.-министър Пилидис.

„Навигацията” на морския център трябва да доведе до върхови постижения научните и технологични разработки в отрасли, които дават сравнителни предимства за кипърската икономика. В широката им гама влизат морската търговия и транспортът, крайбрежният и морският туризъм, развитието на морските биоресурси и аквакултурите, климатът и околната среда. Специално внимание се обръща на изпълнените с потенциал за силен растеж офшорен енергиен сектор и „сини” възобновяеми енергийни източници.

Очаква се бъдещият институт да привлече много млади учени, като по този начин той ще се утвърди и като европейски център за обучение и трансфер на знания.

Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още