IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляващото население е най-голямото предизвикателство на Балканите

200 хил. българи са се завърнали в родината си през март след началото на пандемията

18:30 | 25.10.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Демографският спад е най-голямото предизвикателство на Балканите, казва Стево Пендаровски, президент на Северна Македония, цитиран от Financial Times.

„Ако през първите десетилетия (след разпадането на Югославия) най-голямата ни заплаха беше етническото напрежение, през последните десет години това е демографията – все повече хора напускат“, допълва той.

Северна Македония, която е най-новата страна членка на НАТО, вероятно е загубила до една четвърт от населението си, откакто стана единствената страна, успяла да се отдели от Югославия по мирен път през 1991 г., съобщават статистици.

Никой не знае със сигурност, защото страната не е провеждала преброяване на населението от 2002 г., една година след като избегна на косъм гражданска война, когато етнически албански бунтовници поискаха по-големи права от македонското население, което е мнозинство в Северна Македония. През 2002 г. преброяването регистрира близо 2,1 млн. души в страната.

Анализ на новородените и починалите наред с данъци и други бази данни кара повечето експерти да смятат, че реалното население е по-близо до 1,6 млн.

„Тенденциите са доста ясни и никой не прогнозира, че спадът ще спре или ще се забави“, казва Пендаровски пред Financial Times в кулоарите на конференцията по сигурността Глобсек в Братислава.

Планирано преброяване на населението тази година беше отложено заради изборите, които трябваше да се проведат през октомври м. г., когато френският президент Еманюел Макрон блокира началото на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Управляващите социалдемократи предлагат преброяването да се проведе през април догодина, но то ще е спорно заради последиците от него за чувствителното споразумение за поделяне на властта между етносите, върху което се основава управлението на Северна Македония.

Преброяването беше отложено в миналото заради нежелание да се потвърди точният етнически състав на населението между македонци, албанци и други малцинства.

Националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ, която е подкрепяна основно от етнически македонци, обвинява правителството, че „използва преброяването, за да създава етническо напрежение“ и „работи за фалшифицирането му“. Социалдемократите на премиера Зоран Заев опитват да се харесат на етническите албански избиратели под мотото „едно общество за всички“.

Както в други европейски страни застаряващото население подлага на натиск публичните финанси. Северна Македония има близо 350 хил. пенсионери, а държавните субсидии за пенсионния фонд се равняват на 4,5% от брутния вътрешен продукт на страната през 2018 г.

Въпреки че изпратените от емигрантите 1,7 млрд. евро през 2019 г. покриха търговския дефицит на страната от 1,6 млрд. евро същата година, Бранимир Стоянович, икономист във Виенския институт за икономически изследвания и бивш министър на финансите, казва, че демографският спад и емиграцията „намаляват както човешкия капитал, така и дългосрочния потенциал за икономически растеж“.

ЕС в крайна сметка разреши началото на преговори за присъединяване със Северна Македония в края на март. Но влизането в блока с 27 страни не е панацея за проблема с обезлюдяването – както Хърватия, така и България отчитат значителна емиграция, след като станаха членки на съюза.

Българският външен министър Екатерина Захариева казва пред FT, че 200 хил. българи са се завърнали в страната през март, след като коронавирусната пандемия обхвана Европа. Тя допълва, че „хората се върнаха, защото се чувстват по-сигурни у дома в България“.

Захариева отбелязва, че правителството работи с големи компании в опит да намери работа, която би задържала тези хора в България след края на пандемията.

Според изследване от януари на българското министерство на труда и социалната политика 60% от младежите, които учат или работят в чужбина, биха искали да се завърнат в България, ако могат да си намерят подходяща работа.

С надеждата да се възползва от временното завръщане на граждани по време на пандемията правителството започна кампанията „България те иска“.

В същото време за Северна Македония първата стъпка е установяването колко хора в действителност живеят в страната след близо едно поколение предположения. Предстоящото преброяване ще донесе и значими данни за редица други области, включително заетостта и раждаемостта.

„За страната е много важно да направи преброяването догодина, защото никакви разумни политики в каквито и да е области не са възможни без точни статистически данни“, казва Пендаровски.

„За момента всички жизнени статистически данни се основават на предположения, а никоя сериозна администрация не трябва да прави това“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Въпрос на гледна точка. Питайте Сталин или Хитлер :) За едни предизвикателство, за други възможност за "големия рестарт" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Митето, самонарекъл се "императора" е дребно, но дълбоко изпълнено с комплекси същество. Пръска злоба навсякъде, особено срещу тези, които му се смеят на "инвестицийките" в газпром и подобни удавници, срещу Илон Мъск и неговите фирми, турили кръста на роскосмося, срещу втечнения газ, срещу всякакъв вид източници на зелена енергия и тн. Клеси по цял ден по ФБ групите за инвестиции да дрънка глупости, защото социалния му живот е нула.Всъщност най-големия му проблем (освен външния вид) е самовнушението, че заслужавал много от живота, заслужавал да е шеф, даже се записал да учи управление на човешки ресурси в УНСС сега на дърти години, явно мислещ, че това е проблема му да не е шеф. Та голямата му самооценка силно противоречи със службицата му на продавач на застраховки на 40+ години и това го докарва до бяс + фактът, че акцийките му в газ и петрол поевтибяват всеки ден.А мечтата на човечето е да го вземат в някой голям руски проект като вярно куче, да го назначат за шефче и там да сочи с пръстчето и да дава акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
По-интересен е твоят случай - как човек от катуна пише по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Забелязал съм, че че винаги си бил добре информиран какво става по катуните. Някой път ще трябва да ни разкажеш какъв ти е случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Каква част от тия 200 000 са учещи или работещи на запад хора... и каква част са ромове, препитавали се в Европа от социални помощи и джебчийство и прoституция? Защото помним много добре след завръщането на тия "българи" какви неколкодневни оргии имаше по kaтуните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още