IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Номинираният за премиер на Румъния представи кабинета си

Очаква се правителството да бъде утвърдено от парламента на страната днес с вот на доверие

16:30 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Флорин Къцу. <em>Снимка: EPA/Robert Ghement</em></p>

Флорин Къцу. Снимка: EPA/Robert Ghement

Номинираният за премиер на Румъния Флорин Къцу представи състава на новия кабинет, който се очаква да бъде гласуван в парламента по-късно днес, съобщава Аджерпрес.

Коалиционното правителство на Национално-либералната партия (НЛП), Съюз за спасение на Румъния - ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) включва 21 члена, включително двама вицепремиери. Това са съпредседателят на ССР-ПЛЮС Дан Барна и председателят на ДСУР Келемен Хунор, предава БТА.

Министър на външните работи остава Богдан Ауреску, а на отбраната - Николае Чука, който в момента временно изпълнява и премиерската длъжност след оставката на Лудовик Орбан на 7 декември.

За министър на финансите е предложен Александру Назаре, а за министър на вътрешните работи - Лучиан Боде.

Досегашният вицепремиер Ралука Туркан е единствената жена в кабинета. Тя ще оглави министерството на труда и социалните грижи.

Част от кандидатите за министри вече преминаха през изслушване в парламентарните комисии и получиха одобрението им.

Още преди няколко дни стана ясно, че Флорин Къцу, бивш финансов министър на Румъния, има подкрепата да стане премиер. Той беше номиниран от три партии – дясноцентристката коалиция НЛП, ССР-Плюс на Дачиан Чолош и ДСУР.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис връчи мандата ва Къцу снощи (22 декември). Днес се очаква кабинетът му да бъде утвърден с вот на доверие на парламента.

Основната задача на кабинета на Флорин Къцу ще е да изведе страната от икономическата криза, причинена от пандемията, както и да насърчи инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още