IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще промени спорната дисциплинарна камара за надзор на съдиите

Ярослав Качински съобщи, че проомените ще бъдат представени през септември, след като Съдът на ЕС реши, че новата система е противозаконна

17:38 | 08.08.21 г.
<p>
	Ярослав Качински.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Ярослав Качински. Снимка: EPA/БГНЕС

Полша ще поправи противоречивата система за дисциплиниране на съдиите, която е в центъра на правен спор с ЕС, съобщи фактическият лидер на страната Ярослав Качински, цитиран от Financial Times.

Европейската комисия даде срок на Полша до 16 август да очертае как ще се съобрази с решение на Съда на ЕС, който миналия месец постанови, че дисциплинарната камара за надзор на съдиите нарушава директивите на съюза. Комисията предупреди Варшава, че може да ѝ бъдат наложени глоби, ако не го направи.

Качински заяви, че не признава решението на Съда на ЕС и че то надхвърля позволеното от договорите на съюза. Но допълни, че неговата консервативно-националистическа коалиция ще „се откаже от дисциплинарната камара във формата, в която функционира в момента“.

Дисциплинарната камара за съдиите е една от съдебните реформи, които управляващата партия въведе през последните години и които бяха остро осъдени от Брюксел, защото подкопават независимостта на съдебната система.

Качински заяви, че проектът, очертаващ промените в режима, който в момента разрешава съдии да бъдат наказвани за съдържанието на присъдите им, ще бъде представен през септември.

„Това ще бъде тест дали ЕС е готов да покаже подобие на добра воля или дали правилото е, че Полша трябва да бъде управлявана от хора, избрани от институции на ЕС“, заяви Качински в интервю за държавната осведомителна агенция PAP.

Той обаче допълни, че това не означава, че камарата „няма да функционира в никаква форма“. „Никой не очаква това от нас, тя ще бъде съвсем различен орган“, каза той и допълни, че отстъплението няма нищо общо с решението на Съда на ЕС.

Изявлението на Качински, който основа управляващата партия „Право и справедливост“ и е смятан за най-влиятелния полски политик, се случва на фона на ожесточен дебат в коалицията за това как да се отговори на решението на Съда на ЕС.

В петък полския правосъден министър Збигнев Жобро, който управлява „Обединена Полша“, един от двамата по-малки коалиционни партньори на „Право и справедливост“, заяви, че Полша не трябва да се огъва под натиска на ЕС и обвини съюза в изнудване.

Ожесточеното разделение как да се реагира на решението на Съда на ЕС е поредният спор, който разтърсва коалицията и предизвиква въпроси дали тя ще оцелее до края на мандата си през 2023 г.

Запитан дали партията му ще остане в коалицията, ако Полша направи отстъпки пред Брюксел, Жобро заяви, че има „граница на компромиса“.

„Основното определяне на нашите интереси и нашата позиция в ЕС трябва да бъде правилото, че поляците не могат да бъдат третирани по-зле от останалите. Ако се съгласим с това в областта на съдебната система, след това ще получим сходно отношение във всички останали области“, каза Жобро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още