IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин може да прилича на луд диктатор, но може да избегне преврат

Въпреки че знаеха рисковете, руснаците се оказаха въвлечени във война по подобие на водените от САЩ в Афганистан и Ирак

08:42 | 31.03.22 г. 15
<p>
	<em>Графит в центъра на София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Графит в центъра на София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако преди нападението на Украйна репутацията на руския президент Владимир Путин не беше достатъчно лоша, то днес мнението за него е, че е нестабилен и ненадежден, пише в анализ CNBC. Заради войната, започната срещу съседна страна, все повече анализатори започват да се съмняват в неговото усещане за реалността, геополитическата стратегия и контрол върху властта.

Военната инвазия срещу Украйна обедини международната общност и все повече тласка руската икономика към разруха. Анализаторите коментират, че реално войната може да има обратен ефект за Путин, оставяйки го уязвим, когато стандартът на живот започне да пада.

Но възможен ли е преврат, ръководен от членове на неговия екип или бизнес елит? Отговорът на този въпрос е в признаването на проблема. А той е, че си имаме работа с "луд диктатор", който от 20 години е на власт и е загубил представа за реалността, коментира опозиционният политически лидер Владимир Милов. Някогашният зам.-министър на енергетиката на Русия днес живее в Литва.

През уикенда американският президент Джо Байдън също направи убийствен коментар за Путин, отбелязвайки, че той не може да остане на власт, макар че Белият дом се опита да замаже положението по-късно, отбелязвайки, че той не е подсказка за смяна на режима в Москва.

Милов обаче смята, че Байдън просто е казал на глас нещо, което всички мислят. Западните лидери най-накрая разбраха, че колкото по-дълго е на власт Владимир Путин, толкова по-големи ще са предизвикателствата за мира, просперитета и стабилността по света, допълни той.

Възможна ли е смяната на режима в Москва?

До голяма степен властта на Владимир Путин се крепи, защото защити и направи по-богати руските бизнесмени, както и защото затвори устата на руската опозиция, включително и чрез ареста на един от лидерите ѝ Алексей Навални.

Руският президент се е обградил със свои бивши колеги от КГБ, днес Федерална служба за сигурност (ФСБ), и ГРУ - военното разузнаване, както и служители на Федералната служба за охрана, в която работят около 50 хил. души. Към ФСО е и личната президентска охрана. Според слуховете ФСО се грижи и за преноса на "ядреното куфарче" на руския президент.

Вътрешен преврат е почти невъзможен, смята бившият енергиен зам.-министър. Времената са различни - по съветско време имаше Политбюро, което малко или много можеше да отстрани генералния секретар, коментира Милов.
Според него комуникацията между отделните звена е трудна, но руският президент Владимир Путин има на свое разположение 50 хил. охранители (служителите на ФСО), които са на подчинение единствено на него.

Много е трудно да се преценят настроенията сред приближените на Путин и висшия военен ешалон, коментира и зам.-директорът на Евразийския център към Атлантическия съвет Мелинда Харинг. "Това е затворена политическа система. Владимир Путин е параноичен, контролиращ и ние не знаем какво мислят хората - има неща, които се случват и изненадват всички ни", допълва тя.

За нея също вероятността руският президент да бъде свален от военен преврат е много малка.

Анализаторите виждат единствената възможност за падането на Путин от власт при загуба на войната и усилваща се политическа и икономическа изолация на страната. Това е възможно при два сценария, обясняват от Евразийската група.

Първо, в ситуация, при която конфликтът стига до нестабилна патова ситуация - с продължаващи битки, но при ограничена промяна на територията. При това положение Русия ще упражнява слаб контрол над по-голямата част от югоизточна Украйна и части от централна и североизточна Украйна. Преговорите с Киев биха имали някакъв напредък, но без мирно решение на  кризата и тогава санкциите срещу Русия биха се засилили.

Втората вероятност е при ескалация на конфликта - руският президент да нареди на армията да атакува Киев и да увеличи ударите в Източна Украйна. Това също би довело до увеличаване на санкциите, особено от страна на Европа, и засилило военната помощ за Украйна. При този сценарий може да има и директен сблъсък между НАТО и Русия, предупреждават още анализаторите.

И при двата варианта е много вероятно елитите в страната да решат, че Путин е риск за сигурността на страната и позициите му да станат много нестабилни.

В Русия наистина смятаха, че ще имат лесна победа, ако нападнат Украйна, пише още CNBC. Войната обаче навлиза в своята пета седмица и на много места в страната руските военни затъват. Въпреки яросните атаки досега руските части са превзели напълно единствено град Херсон. Боевете за Мариупол са ожесточени и засега градът не се предава, макар че е обсаден седмици наред.

На много места украинските военни започват да контраатакуват и отблъскват руснаците, което вече поставя под съмнение боеспособността на руската армия.

Имиджът на Путин като тактик е разбит, смята Тимъти Аш, анализатор в BlueBay Asset Management. Той коментира, че в края на 2021 г. в Русия обясняваха, че не са толкова глупави, че да бъдат въвлечени във война в Украйна по подобие на САЩ в Ирак и Афганистан. Но се оказа, че всъщност не е точно така и дори постъпиха още по-глупаво, защото знаеха рисковете, коментира още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Продавачо на застраховки на 50 години, ти ли си с икономическите познания? :)))) доработващ за някой лев допълнително като вечерен даскал? Ти ли? Панелния гнoм и непоглеждан от другия пол индивид Митю?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
kmilchev
преди 2 години
Нещо не си добре с акъла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Местата в Курило са запазени за руските *** от *** и бсп/бкп- те са онези сбърканяци, които са съгласни руските бомби да падат върху България с цел реставрацията на ссср и нрб, но няма да ги огрее- тези нямат критична маса, а и са в нетрудоспособна възраст- дър99ти пенсии са, и ако не са по-младите работоспособни българи, които да създават БВП на България и да плащат пенсиите на същите тези от00падъци с осигуровките си, от00падъците ще дадат фира до половин месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
pinoccio
преди 2 години
Да не са свършили местата в Курило, та са те настанили тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''... Ти изобщо наясно ли си, че това ще означава ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ на т.нар. "запад"?...'С една разлика- СЛЕД войната в света няма да има нито един руснак, но пък ще ИМА западняци- защото ''западнячеството'' е МАНТАЛИТЕТЪТ на Запада, А НЕ САМО физически живеещите на Запад от русия хора. Останалите ти тъпотии няма да коментирам- само повредени човешки същества могат да се ''възторгват'' до степен удовлетворяне на сексуална възбуда, от факта, че руските бомби бомбардират НЕВИННО цивилно украинско население в Украйна и за да приспят и последните остатъци от съзнанието си, си самовтълпяват, че украинските новородени бебета и деца са ''нацисти''. С болни от омраза към всичко неруско не ми се занимава- те са си за болница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
....хахахахах, ти пък имаш ОГРОМНИ финансово икономически познания - и твоите другарчета, спонсорирани от Козяк - тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Само като те чета и изпадам в ужас, че някой политик може да превърти до степента на твоята лудост и да тръгне да "унищожава" Русия. Ти изобщо наясно ли си, че това ще означава ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ на т.нар. "запад"? И тук не говорим за теория, но за неизбежност !!! Докато Русия може да спре поне някаква част от изстреляните срещу нея допотопни ракети на НАТО, САЩ и ЕС нямат дори 0.01% шанс да отразят или избегнат ударите на руските хиперзвукови ракети, основно изстреляните от руският подводен флот - те първо ще дойдат неизвестно откъде, защото никой не знае къде са подводниците, и второ: ще дойдат от толкова близо, че изобщо няма да има време за реакция !!! Чучyлото в белият дом няма да има време дори да напълни памперсът за последно, преди да се изпари !!! ДОРИ Русия да бъде ударена изненадващо и съкрушително - нищо не може да спре нито системата "Периметър" (известна като "Мъртвата рачичка"), нито подводният флот на Русия - да заличат всичко живо на територията на НАТО !!! Шест подводници Борей - всяка с по 160 ядрени бойни глави. Една подводница пето поколение (единствена на света), с 4 подводни дрона Посейдон. Впрочем само последната може да заличи на 80% САЩ и Китай... последователно... просто ако капитанът и екипажът и вземат та подлудеят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
За всички руски то00лове имам само една реакция- пълен игнор. Що се отнася до руската пропаганда в този сайт, това не е новост и не е новина. Факт е, че тук руските прок99сита са доста по-малко на брой. Дали не е заради факта, че мнозинството от тях са нискообразовани лица в третата възраст, които нямат никакви познания по икономика и финанси, а този сайт е икономически и финансов сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
pinoccio
преди 2 години
Като гледам какви си ги насътворил, се чудя колко естествена тор трябва да погълне човек, за да изтропа такива работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
valentino29
преди 2 години
Заглавието кърти.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още