IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин се закле да служи още 6 години като президент на Русия

Сега на дневен ред застава въпросът кой ще бъде премиер

14:26 | 07.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Владимир Путин се закле да изпълнява още шест години длъжността на руски президент, след като получи необходимата му подкрепа. Но той е изправен пред скъпоструваща конфронтация със Запада, крехка икономика и несигурност за това, което ще се случи след изтичането на мандата му, предава Ройтерс.

В украсената с орнаменти зала, с ръка върху конституцията на страната, Путин се закле да служи на руския народ, да защитава правата и свободите на гражданите и да защитава руския суверенитет.

Встъпването в длъжност на Путин за четвърти мандат като президент на Русия се случва два месеца след като над 70% от гласоподавателите го подкрепиха на изборите, в които той нямаше сериозни опоненти.

Най-опасният му противник Алексей Навални получи забрана да се кандидатира, а в събота той и стотци негови поддръжници бяха задържани от полицията, докато протестираха срещу новия мандат на Путин под лозунга “Путин не е нашият цар”.

В реч след днешната церемония Путин заяви, че в рамките на следващите шест години Русия ще се превърне в силен играч на световната сцена, подкрепен от мощна военна сила, като същевременно ще се стреми усилено да подобри живота на своите граждани.

“Поемайки поста, изпитвам огромно чувство на отговорност”, заяви Путин пред аудиторията от руски представители на властта и чуждестранни високопоставени лица, сред които и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. “Целта на моя живот и на моята работа ще бъде да служа на хората и отечеството”.

В рамките на краткото пътуване от кабинета си до мястото на церемонията Путин пътува в нова, създадена в Русия, лимузина. Отсега нататък тя ще замести вносните автомобили, които той ползва, обяви държавната телевизия.

Сега вниманието отново ще бъде насочено към това кого ще избере Путин за министър-председател. Ако той помоли стоящия сега на поста, лоялния му помощник Дмитрий Медведев, да остане, това ще бъде сигнал за приемственост.

Ако избере някой нов, това би могло да предложи нов подход в политиката и ще предизвика спекулации, че Путин мисли за наследник. След като мандатът му приключи през 2024 г., конституцията няма да му позволи той да се кандидатира отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още