IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна осъществиха голям обмен на затворници

Владимир Путин нарече обмена „конкретна хуманитарна акция“ и добра стъпка напред към нормализиране на отношенията

14:23 | 07.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на конфликта между Украйна и Русия властите в Москва и Киев започнаха най-голямата размяна на политически затворници от години. Това съобщиха руските агенции и украинската телевизия в събота. В Москва на летище „Внуково“ излетя украински самолет със затворници, в Киев на летището в „Бориспол“ - руски самолет със затворници. Преди това и самият президент на Русия Владимир Путин обяви „основен и забележителен“ обмен, насочен към подобряване на отношенията между двете страни. От всяка страна ще бъдат разменени по 35 затворници. Официално обаче поне засега броят не е потвърден.

Сред тях бяха и 24-те украински моряци, които бяха задържани в Русия от ноември миналата година, заяви адвокатът им Николай Полосов пред руската държавна агенция ТАСС. „Размяната е започнала“, каза той. Два автобуса с мъже са напуснали сутринта затвора „Лефортово“ в Москва. Държавната телевизия излъчва пътуването им до летище „Внуково-2“. Там те са се качили на украински правителствен самолет.

И в Украйна арестанти бяха транспортирани до летището в Бориспол, поясняват медиите в Киев. Преди това украинският президент Владимир Зеленски одобри няколко задържани за размяната. Международният морски трибунал в Хамбург вече поиска освобождаването на моряците през май. В списъка за размяна е и украинският режисьор Олег Сенцов, който е в затвора от пет години. В Киев го чакат близките му.

Президентът Путин нарече обмена „конкретна хуманитарна акция“. „Това би било добра стъпка напред към нормализиране на отношенията", поясни Путин в четвъртък в рамките на Икономически форум в Далечния Изток. За размяната на затворници се спекулираше отдавна, припомня DPA.

Изненадващото освобождаване на бивш боец от сепаратистката зона на Донбас вероятно също има връзка с планираната размяна на затворници. Съд в Киев освободи 58-годишния мъж в четвъртък. Бившият командир на отряд за противовъздушна отбрана на проруските бунтовници трябва да бъде ключов свидетел по делото на MH17 през юли 2014 г. в района на Донбас. Тогава всички 298 пътници на борда на самолета от Малайзия бяха убити.

Международен екип от следователи, воден от холандската прокуратура, подозира Русия, че е вкарала противовъздушната система „Бук“ в зоната на бунтовниците. Предполага се, че с нея е бил свален самолетът. По-рано през годината 40 евродепутати апелираха към президента Зеленски да не предава заподозрения на Русия. Той не е предаден на Москва, а е пуснат под гаранция, но разследващите в Холандия се опасяват, че мъжът вече няма да бъде на разположение като свидетел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още