IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция в Румъния се разпадна

По-малкият партньор на социалдемократите, АЛДЕ, обяви, че напуска след 3-годишно управление

22:15 | 26.08.19 г.
<p>
	Премиерът на Румъния Виорика Дънчила.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила. Снимка: Архив Ройтерс

Управляващата коалиция в Румъния рухна, след като по-малкият партньор напусна формацията, нанасяйки удар на премиера Виорика Дънчила, съобщава Bloomberg. Тя опитва да подобри имиджа на партията, след като предшественикът й беше пратен в затвора за корупция.

Коалиционният партньор АЛДЕ съобщи, че напуска след тригодишно управление със Социалдемократическата партия на фона на растящите разногласия заради програмата на правителството, политиката и отказа й да приеме преструктуриране на кабинета. Отношенията се влошиха и след като Дънчила реши да участва в президентските избори на 10 ноември, осуетявайки плановете на лидера на АЛДЕ Калин Попеску-Търичану да издигне кандидатурата си.

Дънчила обеща в публикация във Facebook да остане на власт и да потърси подкрепа от АЛДЕ и други депутати, които „разбират, че бягството“ не е решение за Румъния. Няколко часа по-късно видимо разстроената премиерка заяви пред репортери, че „ще опитаме да преговаряме с партиите и депутатите, за да постигнем мнозинство, ще използваме всички налични варианти“.

Въпреки това правителството й, което остава без мнозинство в парламента, може да се изправи пред вот на недоверие до няколко седмици, тъй като опозиционните партии се стремят да го отстранят от власт.

Постигането на ново коалиционно споразумение ще „ограничи значително възможностите на правителството да прокарва закони в парламента. Кабинет на малцинството трудно ще оцелее до парламентарните избори, планирани за края на 2020 г.“, казва базираната в Лондон анализаторка Отилия Дханд от Teneo Intelligence.

55-годишната Дънчила пое ръководния пост в партията през юни, само месец след като предшественикът й Ливиу Драгнеа беше изпратен в затвора. Тя побърза да успокои отношенията с Европейския съюз, като се отказа от противоречивия дневен ред на предходното правителство, наподобяващ тези в Унгария и Полша, довели до влошаване на отношенията на двете страни с блока.

В понеделник Търичану съобщи, че партията му ще подкрепи независимия кандидат и актьор Мирча Диакону за президент. Социологически проучвания показват, че президентът Клаус Йоханис, който често влизаше в конфликт с управляващите партии заради нарушения на върховенството на закона, е напът да спечели втори мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още