IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Косово се провеждат предсрочни парламентарни избори

Големият фаворит е движението движение „Самоопределение“ на Албин Курти

11:44 | 14.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерът на движението &bdquo;Самоопределение&ldquo; Албин Курти. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Лидерът на движението „Самоопределение“ Албин Курти. Снимка: БГНЕС

В Косово започнаха предсрочните парламентарни избори, като големият фаворит е ориентираното към левицата движение „Самоопределение“ на Албин Курти, съобщава Ройтерс.

Това са вторите парламентарни избори за по-малко от две години и петите от обявяването на независимостта на бившата сръбска област през 2008 г., информира БТА.

Проучванията на общественото мнение прогнозират, че „Самоопределение“ ще спечели между 45% и 55% от гласовете сред етническите албанци, които съставляват 90% от 1,9-милионното население на страната. Макар че това би било почти двойно повече от резултата на изборите през 2019 г., партията може все пак да се нуждае от коалиционен партньор. 

Албин Курти, който заемаше поста министър-председател пет месеца през миналата година, спечели подкрепа заради ангажимента си за борба с широкоразпространената корупция в Косово, изтъквайки в същото време, че не трябва да се прави компромис в диалога със Сърбия, която загуби контрол над Косово през 1999 г. след намесата на НАТО.

На второ място сред фаворитите се нарежда „Демократическата партия на Косово“, основана от Хашим Тачи и Кадри Весели и водена от Енвер Ходжай, а на трето – „Демократичният съюз на Косово“ на Иса Мустафа.

Сред малцинствените партии, които се борят за запазените за тях 20 места, водещо е влиянието на „Сръбска листа“, която е подкрепяна от сръбския президент Александър Вучич и на предишните парламентарни избори получи всичките 10 предвидени за сърбите места, съобщава БНР.

Изборите ще бъдат произведени в 888 избирателни центрове с 2382 избирателни секции. Гласуването ще продължи от 7 до 19 ч. местно време (8 - 20 ч. българско време).

Гражданите са призвани да изберат 120 депутати в косовския парламент. От тях 20 са запазени за националните малцинства в страната - 10 за сръбското малцинство и още 10 за останалите.

Ако „Самоопределение“ не си осигури мнозинство от 61 места, може да се наложи да обедини сили или с управляващата в момента „Демократична лига на Косово“, или с опозиционната „Демократическа партия на Косово“, или с „Алианс за бъдещето на Косово“, посочва Ройтерс.

Сърбия, която е подкрепена от Русия, не признава независимостта на Косово, позовавайки се на необходимостта от защита на правата на своето сръбско малцинство там. Преговарящите от Европейския съюз (ЕС) и САЩ не успяха да осигурят консенсус по този въпрос, за да позволят на Косово да се присъедини към международни организации като ООН и НАТО.

С изключително високо ниво на безработица, около една трета от населението, и с брутен вътрешен продукт на глава от населението от 4300 долара, Косово остава най-бедната страна в региона на Западните Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още