IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Украйна заработи първият реактор ВВЕР 1000, зареден изцяло с американско гориво

От Westinghouse отчитат, че Украйна се приближава до ясна диверсификация на енергийните източници

16:53 | 20.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания Westinghouse Electric обяви, че трети енергиен блок на украинската АЕЦ „Южно-Украинска“ вече е зареден изцяло с ядрено гориво, произведено от Westinghouse. Това е първият енергоблок в Украйна от типа ВВЕР 1000, който се експлоатира с активна зона, напълно зареден с американското гориво.

Двата работещи реактора на АЕЦ "Козлодуй" са от същия тип. В тях за отвеждането на топлината от горивото и за забавяне на неутроните се използва вода.

“Westinghouse започна да доставя ядрено гориво за Украйна през 2005 г. със зареждането на първите тестови касети в активната зона на трети енергоблок на „Южно-Украинска „ АЕЦ“, заяви Азиз Даг, вицепрезидент и управляващ директор на Westinghouse за района на Северна Европа, цитиран от пресцентъра на компанията. 

Според него Украйна вече се приближава към диверсификацията на енергийните източници с помощта на горивото на Westinghouse. 

В момента американската компания доставя гориво за 6 от 15-те ядрени енергийни реактора в Украйна. От 2021 г. броят на тези блокове ще бъде увеличен на 7.

„В последните години Westinghouse извърши сериозни инвестиции с цел подобряване на услугите за доставка на ядрено гориво, които предоставяме за "Енергоатом“, коментира Мишел Деуит, старши вицепрезидент на направление „Ядрено гориво“ в американската компания.

„Инсталирали сме производствени линии за ядрено гориво и имаме готовност за доставка на гориво за допълнителни договори и поръчки“, добави тя.

Ядреното гориво, което Westinghouse доставят на Украйна, се произвежда във Вастерос, Швеция.

Енергията от ядрени електроцентрали продължава да бъде важен източник на електроенергия за Украйна, като се равнява на близо 50% от произведената в страната електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
...Бихте ли ни казали, уранчецът за това гориво къде се обогатява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още