IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски даде втори шанс на премиера

По-рано Олексий Хончарук предложи да подаде оставка заради изтекъл аудиозапис, в който критикува президента

22:15 | 17.01.20 г.
<p>
	Украинският премиер Олексий Хончарук. <em>Снимка:&nbsp;</em><em>Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Украинският премиер Олексий Хончарук. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски позволи на премиера Олексий Хончарук да запази поста си след изтичането на смущаващ аудиозапис, който накара министър-председателя да подаде оставка, предава Ройтерс.

В добре режисирано видео на двамата държавници, седящи на бюро, което беше публикувано днес, Зеленски заяви, че ще даде шанс на Хончарук и правителството му.

Хончарук предложи да напусне поста си след изтичането на аудиозапис, в който той критикува президента, въпреки че в коментар пред Ройтерс по-рано днес министър-председателят заяви, че в крайна сметка може да запази поста си.

Запис с мъж, който обсъжда липсата на познания за икономиката на Зеленски, беше разпространен в социалните мрежи тази седмица. По всичко изглежда, че той е имал среща с Хончарук, финансовия министър и представители на Украинската национална банка през декември.

Зеленски е бивш комик, който нямаше политически опит, когато дойде на власт след избори миналата година заради гнева на обществото към корупцията по високите етажи на властта.

„Реших да дам шанс на вас и на вашето правителство“, заяви Зеленски, но допълни, че правителството трябва да изпълни някои задачи, например да отстрани министри, които не се справят добре.

Зеленски заяви пред Хончарук, че той и обществото са му дали кредит на доверие и допълни: „все още не сте изплатили този кредит към обществото“.

Хончарук каза по-рано днес, че записът е бил изфабрикуван и е съставен от различни изказвания на заседания на правителството. „Неговото съдържание изкуствено създава впечатлението, че аз и моят екип не уважаваме президента, който е нашият политически лидер“, заяви Хончарук в социалните мрежи. Той не уточни дали гласът, който се чува на записа, е неговият.

Представители на централната банка и на финансовото министерство отказаха да коментират записа.

Зеленски поиска от правоохранителните органи да определят кой е замесен в записа и как да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Запитан малко след съобщението си от Ройтерс дали наистина смята да се оттегли, Хончарук заяви: „Не правете заключения“.

При предишния президент на Украйна предшественикът на Хончарук на премиерския пост Володимир Гройсман също заплаши да подаде оставка, но в крайна сметка остана на поста си до парламентарните избори през юли, спечелени от партията на Зеленски.

Хончарук, който беше избран от парламента през август, отказа да съобщи дали е използвал писмото с оставката си като начин да провери доверието на президента в него.

„То не показва желанието на премиера да подаде оставка, а е начин за него да се пребори за оставане на поста му“, коментира политологът Володимир Фесенко.

Хончарук обяви оставката си в съобщение във Facebook, в което също така нарече Зеленски „модел за откритост и почтеност“.

Хончарук се яви пред парламента и потвърди уважението си към президента, като допълни, че Украйна трябва да остане единна пред информационните атаки и манипулации. Той беше аплодиран на крака от редица депутати, въпреки че други скандираха: „засрами се“.

След като встъпи в длъжност, Хончарук очерта амбициозен дневен ред с реформи и постигна споразумение с МВФ по тригодишен заем, който е от ключово значение за запазването на доверието на инвеститорите и на икономическата стабилност.

Правителството на Хончарук успя да договори заем от 5,5 млрд. долара от фонда през декември, но той все още зависи от представянето на Украйна в осъществяването на реформите и справянето с корупцията.

„(Предложената оставка) няма да ги засегне“, заяви Хончарук пред Ройтерс в отговор на въпрос за реформите на правителството му и програмата на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още