IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът SCHOLARNET за изграждане на научен капацитет навлиза във втори етап

В събитие по повод втория етап се включиха представители на научните среди, публичния сектор и бизнес партньори

14:41 | 10.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: SCHOLARNET&nbsp;</em></p>

Снимка: SCHOLARNET 

На 27 април се проведе онлайн среща с представители на партньорите и заинтересованите страни на международния проект за изграждане на изследователски капацитет SCHOLARNET, който се осъществява в рамките на Национална научна програма „Европейски научни мрежи“. На официалното събитие бяха  представени резултати от досегашната шестмесечна дейност на проекта, както и основните приоритети за втория етап от изпълнението му.

Срещата беше открита от доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на проекта SCHOLARNET, който очерта основните акценти на проекта, в това число изграждане на изследователски капацитет, трансфер на знания, обмен на добри практики, свързани академични изследвания и работа в мрежа.

„Най-радостното е, че този проект върви напред. Вярвам, че постигнатото за тези шест месеца по проекта SCHOLARNET е показателно и за това какво можем да направим в такива трудни условия и въпреки пандемията. Надявам се, че проектът ще продължи и занапред да се развива по същия начин. Разчитам, че постигнатото по този проект ще стимулира и други инициативи на университета“, сподели проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на СУ „Свети Климент Охридски“ и член на Консултативния съвет на SCHOLARNET.

Висока оценка на изпълнението на проекта даде и Карина Ангелиева, зам.-министър на МОН, която подчерта необходимостта от целенасочени инвестиции в хуманитарните и социалните науки, включително и в контекста на иновациите. „Синергията означава да подадем рамо на най-добрите изследователски екипи; на тези, които не ги е страх от конкуренцията и са готови да се състезават на международната сцена“, подчерта зам.-министър Ангелиева.

Доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан с ресор „Научно-изследователската дейност, иновации и проекти“ информира за  основните успешно реализирани проектни дейности до момента. Ново научно списание Journal of Economic Boundaries and Transformation, издавано на три официални езика (английски, френски и немски) със заявена амбиция за видимост в световните бази данни, поредица от докторантски семинари и научни форуми в подкрепа на младите учени, както и реализацията на международната научна конференция Just and SMART Transitions: New Deals, Markets and Governance, са част от тях.

Участие в дискусията взе и Ирина Янчовска, докторант в Стопанския факултет на СУ, която сподели своя положителен опит от възможностите, които предоставя на младите изследователи проектът SCHOLARNET.

„Като част от преподавателския и академичен състав на Стопанския факултет бих искал да изразя своята силна подкрепа за проекта SCHOLARNET. Вярвам, че с тази отдаденост и амбиция на ръководството и екипа на проекта, както и с подкрепата на партньорите, Стопанският факултет ще утвърди своето място като водеща образователна институция, но ще се позиционира и като ключов партньор в България и Югоизточна Европа в областта на икономическите и управленски изследвания и анализи“, допълни гл. ас. д-р Иван Ангелов, постдокторант и преподавател в Катедра "Стопанско управление" към Стопанския факултет.

Проф. д-р Албена Вуцова, R4-изследовател в Стопанския факултет и участник в екипа за управление на SCHOLARNET, представи най-значимите дейности, предвидени  за втория етап от изпълнението на проекта. Предстои да се направи независима и стъпаловидна оценка на изследователския потенциал на Стопанския факултет: две независими групи изготвят SWOT и PEST анализ, а работата им ще бъде верифицирана и от супервайзер. Подготвя се разширяването на портфолиото от докторантските панели в национален и международен обхват с панели, насочени към постдокторанти и утвърдени учени, така че да се намери диагонал на интересите на академичната общност.

Развитието на платформата Early Birds, подпомагаща младите учени при подготовка и публикуване на качествени научни статии като двуезична, и инкорпорирането й с други подобни платформи, е също амбициозна задача, която ще даде възможност на млади учени от партньорските организации да представят своите статии или да създадат такива в съавторство. В заключение проф. Вуцова отбеляза една от бъдещите задачи – подготовката на нов проект, който да надгради постигнатото от SCHOLARNET.

Проф. д-р Стела Райчева, представител на партниращия университет UVSQ, Paris-Saclay, заяви силната подкрепа на представлявания от нея университет към инициативите на Стопанския факултет и сподели своята увереност, че дейностите по проекта SCHOLARNET ще бъдат продължени.

Интерес към проекта SCHOLARNET заяви и г-н Мартин Дановски - Председател на държавната агенция за научни изследвания и иновации. „Изграждането на изследователски капацитет и работа в мрежи е ключово, за да може да се развива иновационният потенциал на страната и да влезем в групата на умерени иноватори, към която се стремим в последните 7 години“, допълни Тихомира Павлова, началник отдел "Иновации и предприемачество", дирекция "Икономическа политика" към Министерство на икономиката.

За повече информация относно проекта може да посетите www.scholarnet.eu и сайта на Стопанския факултет: www.uni-sofia.bg/feba

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още