IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армения е обхваната от антиправителствени протести

Хората настояват за оставката на премиера Никол Пашинян заради споразумението с Азербайджан, довело до загуба на територии

18:47 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Армения Никол Пашинян. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Армения Никол Пашинян. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Армения отново е залята от протести. Хиляди хора излязоха на улицата с искане за оставка на премиера Никол Пашинян заради управлението на конфликта в Нагорни Карабах с Азербайджан, предава АП.

Арменските опозиционни политици и техните привърженици призовават премиера да се оттегли от седмици – откакто той подписа мирно споразумение, което спря продължилите 44 дни военни действия с цената на териториални отстъпки на Азербайджан.

Хиляди хора скандират пред правителствените сгради в Ереван „Никол, махай се!“ В други части на Армения протестиращи са блокирали основни пътища, като вчера е имало сблъсъци между протестиращи и силите на реда край гр. Горис.  Привърженици на опозицията са издигнали и палатков лагер на главния площад в Ереван.

Опозицията също така призова коалицията на Пашинян, която в момента контролира мнозинството от местата в парламента, да преговаря с опозицията. До момента от коалицията не са коментирали предложението.

Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, но допреди споразумението за прекратяване на огъня се контролираше от етнически арменски сили, подкрепени от Армения, откакто сепаратистката война там приключи през 1994 г. Тази война остави самия Нагорни Карабах и значителна прилежаща територия в арменски ръце.

В края на септември отново избухнаха боеве заради територията. Битките се превърнаха в най-голямата ескалация на конфликта между Армения и Азербайджан, в който загинаха над 5600 души от двете страни.

Мирно споразумение с посредничество на Русия, което влезе в сила на 10 ноември, предвижда Армения да предаде контрола върху някои области, които държи, освен значителна част от Нагорни Карабах.

Мирното споразумение беше отбелязано в Азербайджан като голям триумф, но предизвика възмущение и масови протести в Армения, където хиляди многократно излизаха на улицата. Пашинян защити сделката като болезнен, но необходим ход, който е попречил на Азербайджан да превземе целия регион Нагорни Карабах.

Антиправителствените протести принудиха Никол Пашинян да прекъсне посещението си в югоизточната провинция Сюник заради блокирани пътища. Той осъди блокадите и ги определи като провокация. Пашинян допълни, че няма да се използва сила за разпръсването на протестите, макар че в Горис се стигна до сблъсъци.

Кметът на Горис Аруш Арушанян освен това е бил задържан за една нощ, след като е призовал поддръжниците си да не допускат Пашинян да влезе в планинския регион, който граничи с Иран. Призивът бе отправен, след като миналата седмица части от арменската армия и етническите арменски сили предадоха части от районите Зангелан (известен като Зангилан в Азербайджан) и Кубатли (Кубадли), граничещи с провинция Сюник по силата на споразумение за прекратяване на огъня, влязло в сила на 10 ноември. По време на войната по-голямата част от Зангелан и Кубатли бяха завзети от азербайджански сили.

Жителите на много общности в Сюник сега казват, че вече не се чувстват в безопасност поради близостта на азербайджанските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още