IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бактериите – скрито оръжие в борбата с редуцирането на парниковите газове?

Микробиолози са създали модифицирани бактерии, които се хранят с водород и въглероден диоксид, като произвеждат етанол

21:14 | 24.01.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Могат ли бактериите да помогнат на света за свиването на количествата парникови газове в бъдеще, вместо да ги изпускат в атмосферата? Европейски изследователи работят за обръщане на метаболизма на чревните бактерии, така че да се хранят с въглероден диоксид и по този начин да образуват продукти, които могат да се използват в индустрията, пише Euractiv.

През 2018 г. Германия е отделила 800 млн. тона емисии въглероден диоксид в околната среда. Като се има предвид, че климатичният неутралитет трябва да бъде основна цел в обозримо бъдеще, ще е необходимо да се намерят начини да се избегнат такива емисии или да бъдат усвоявани.

Как би могло да се случи това?

Една от възможностите е да се създадат нови химически продукти, като се използва въглеродният диоксид. 

Американската компания LanzaTech вече реализира подобна идея, използвайки отпадъчни газове от стоманодобивната промишленост за производство на етанол като биогориво.

„Вместо да оставяме въглеродните емисии да излизат през комина, ние ги събираме и преработваме чрез ферментация в нашия биореактор, точно както при производството на бира. Така ние произвеждаме етанол от тези емисии“, заяви ръководителят на компанията Дженифър Холмгрен.

Досега етанолът се произвежда от биомаса от селското стопанство. Проблемът е, че енергийните култури, необходими за тази цел, като царевица и рапица, изискват много място и обикновено се отглеждат в огромни монокултури.

През 2018 г. почти 21% от обработваемата земя на Германия, или общо 2,45 млн. хектара, са били използвани за производство на биомаса, което означава, че това пространство не може да бъде използвано за производство на храни.

Биохимичните процеси като газовата ферментация очертават нови начини да се избегне мащабното отглеждане на биомаса за производство на етанол и вместо това той да се произвежда от промишлени газове. Ключът към това са генетично модифицираните чревни бактерии. Учени са успели да препрограмират метаболизма на този тип бактерии, така че да се хранят с водород и въглероден диоксид вместо с въглехидрати.

Те биват „обучени“  да могат да произвеждат други вещества от въглеродния диоксид, обяснява проф. Волкер Мюлер от университета „Йохан Волфганг Гьоте“ във Франкфурт.

В сътрудничество с негови колеги от Университетите в Нотингам, Улм и Тулуза микробиологът изследва тези бактерии, които се хранят с въглерод.

„Ние оптимизираме този процес чрез генетично модифициране на бактериите “, добави Мюлер.

Целта е да се използват чревни бактерии за създаване на напълно различни вещества, като така наречената 3-хидроксипропионова киселина, която е много търсена в химическата индустрия. Чрез тази киселина се произвежда биопластмасата. Като се има предвид, че досега производственият процес остава сравнително скъп, този продукт все още не е успял да се утвърди на пазара.

В момента Мюлер работи върху подобряването на енергийния баланс на бактериите, така че в процеса да се получават по-големи количества 3-хидроксипропионова киселина. В същото време в друг проект той изследва как търсената киселина може да се произвежда и от метанол - също чрез бактериален метаболизъм.

Въпреки че възможността за обръщане на метаболизма на бактериите има голям потенциал, все още това не би било достатъчно за фундаментално намаляване на въглеродните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Добре бе - Бидон с кисело зелье - нали трябвало да се набоцкат трилион нови дървета, за да се спре увеличението на СО2 в атмосферата? НИКОГА не е излишно нито едно ново дървенце !!! Иначе си прав - гори - повече. По-добре си задай въпросът защо живoтното грета ПАК не е доволно - дори от обещанието за набоцкването на трилион дървенца? Какво всъщност иска тая твар или по-точно кукловодите и? Май всъщност унищожаването на европейската цивилизация? Защо не отиде да врещи в Индия, китай, Африка - където най-много се горят и въглища и *** - да не говорим за "култутрната особеност" на индо-талибано-нигърите да си изхвърлят всичките боkлуци, вкл. пластмасови в реките - откъдето те отиват в океаните в огромни количества? Защо врещи в Европа - която и без това се е превърнала в роб на екобезумието? Аз мисля, че е крайно време някой да и смаже злобната мутра !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Ти - като в книгата за Незнайко на Н.Носов. Там колите се движеха със сироп и газирана вода, щото дребосъченцата не познаваха рикията. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Това с ракията в колата ще е непростимо разхищение...По-добре от компот да правят водород за автомобилите, неже ли да лъха на мускат от аспуха. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Няма такава трагедия! Накъде отива този свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Хмм... чудя се кое би било по-лошо, да си изпиеш горивото, или да си изгориш пиенето.Хахото, погледни статистиката, горските площи в Европа и Северна Америка от години постоянно се увеличават. Хич не ми прилича на унищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Добре, де, ако не бяха забранили ракиджийниците в България, ние щяхме да сме първенци в новата кръгова икономика. Слагаш две туби ракия в багажника и пердашиш до морето. Ем си пиеш, ем си караш. И колата ти еко, и ти си еко. По-затворен кръг от това е само обществото на анонимните алкохолици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Гори и природа се унищожават в огромни мащаби, за да захраним зеленото безумие и ти наричаш това демагогия. Площ, равняваща се на два пъти повече от тази на Белгия, се конвертира в полета и насаждения за био гориво. Масовото превръщане на горите, торфа или пасищата в полета за отглеждане на суровини за биогорива освобождава повече от любимото ви CO2 от спестените количества. Ако непреките промени в земеползването се вземат под внимание, биогоривата емитират допълнително 27-56 мил. тона емисии от парникови газове годишно, което се равнява на допълнителни 12-26 милиона автомобила по пътищата на Европа. Но нали е зелено може! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Цианобактериите са обитавали Земята още преди милиарди години. Те са първите създатели на кислородната атмосфера. Едва след като се е натрупал достатъчно кислород в атмосферата, става възможна появата на кислороддишащите организми.-------------------------------https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Стига с тази демагогия! Колко хора в Германия не си дояждат? Или в Европа като цяло? В местата по света където хората гладуват, то е от бедност, а не заради недостиг на храна. Земя там си имат достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Всъщност най-ужасяващото в статията е сбутано почти между редовете:"През 2018 г. почти 21% от обработваемата земя на Германия, или общо 2,45 млн. хектара, са били използвани за производство на биомаса, което означава, че това пространство не може да бъде използвано за производство на храни."Тоест в свят, където над милиард хора не си дояждат, еко тарикатите намират на ного куул да използват милиони хектари за производство на "еко" гориво, което обаче с нищо не е по-еко от природния газ например, който е и много го-евтин !!! Да не говорим, че ако няма нужда да се ползват за земеделие, тия площи биха могли да бъдат залесени, за да намаляват въглеродните емисии... вместо някакви "учени" палячовци да се бъзикат с микробите. Поредно доказателство, че екоталибанството трябва да се обяви за човеконенавистническа идеология също като нацизмът, а също и за умствено увреждане - и да бъде забранено, преследвано и лекувано. Отделно - линквал съм ного пъти - ето пак ще го - то си ИМА водорасли, дето ядат СО2 десет пъти по-бърже от дърветата... ама учените палячовци все се мислят за по-тарикати от Главното програмистче !!!http://news.bnt.bg/bg/a/zelena-svetlina-zavesi-ot-vodorasli
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още