IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP ще захранва добива на петрол със соларна енергия

Британската компания цели да намали своя въглероден отпечатък, като в същото време разшири сондажната си дейност

10:03 | 20.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската енергийна компания BP Plc може да се превърне в следващия голям петролен производител, който използва чиста енергия за захранване на своята сондажна дейност, съобщава Bloomberg. 

Базираното в Лондон дружество е в процес на преговори с компанията Lightsource BP, която се занимава с производство на електроенергия от слънчеви паркове и е частично притежавана от BP.

Целта на енергийния гигант е да снабдява своите сондажни обекти в САЩ със слънчева електроенергия, като се очаква двете компании да подпишат договор за доставка на енергия в рамките на шест месеца, споделя главният изпълнителен директор на Lightsource BP Катрин Ризая.

„Решението на BP е добре обмислено“, посочва тя по време на събитието „Финанси и инвестиции в слънчевата енергия“ в Сан Диего.

Според Ризая британската компания се обръща към чистата енергия заради нейните предимства от финансова гледна точка.

Bloomberg припомня, че през 2017 г. BP инвестира 200 млн. долара в Lightsource BP за 43-процентен дял от дружеството.

Големите петролни компании се обръщат все по-често към вятърната и слънчевата енергия, използвайки я, за да захранват своите операции при сондажната дейност. Чистата енергия вече е достатъчно евтина, за да се съревновава с тази, произведена от изкопаемите горива.

През 2018 г. американската Exxon Mobil Corp. се съгласи да закупи 500 мегавата соларна и вятърна енергия за своите сондажни обекти в Пермския басейн.

Използвайки слънчева енергия, BP цели да намали своя въглероден отпечатък и в същото време да продължи да разширява своята сондажна дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още