IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се задържа в топ 50 на световна класация по конкурентоспособност

Страната ни се изкачва със само едно място спрямо миналата година, като получава най-висока оценка за макроикономическата среда и най-ниска - за институциите

13:44 | 27.09.17 г. 4
<p>
	Страната ни изостава с прилагането на иновациите, икономиката се спъва и заради малкия размер на вътрешния пазар според Световния икономически форум.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Страната ни изостава с прилагането на иновациите, икономиката се спъва и заради малкия размер на вътрешния пазар според Световния икономически форум. Снимка: Архив Ройтерс

България не отчита съществен напредък в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността на икономиките.

В тазгодишната класация страната ни заема 49-то място от 137 страни с обща оценка 4,46 пункта. През миналата година България беше 50-та по конкурентоспособност от 138 държави, а през 2016 г. - 54-та от 140 страни.

Най-ниска оценка страната ни получава за администрацията и институциите – 3,48, а най-висока – за показателите здравеопазване и начално образование и макроикономическо развитие (съответно 5,80 и 5,72).

Световният икономически форум оценява инфраструктурата в България с малко над 4, висшето образование и обучението - с 4,62, ефективността на пазара на труда - с 4,25, технологичната готовност - с 5,13. Друг негатив за икономиката ни е малкият пазар, който е оценен с 3,92, както и все още недостатъчното прилагане на иновации, заради което получаваме оценка от 3,8.

България все пак изпреварва съседните ни страни в класирането, макар и в ЕС да е на предпоследно място (след нас е само Латвия, която е класирана на 54-то място по конкурентоспособност). Румъния е 68-ма, Сърбия – на 78-мо място, Гърция – на 87-мо, а Турция – на 53-то. За Македония няма данни.

Най-конкурентоспособните и най-неконкурентоспособните икономики в света

За поредна година Швейцария оглавява класацията на Световния икономически форум за най-конкурентоспособните икономики в света. Страната получава оценка 5,86, като се оказва най-силна в сферата на иновациите.

На второ място са САЩ с оценка 5,85, а на трето място – Сингапур с 5,71.

Най-конкурентоспособната икономика в EС и четвърта в света е Холандия с оценка от 5,66. Следва Германия с 5,65. На шесто място е Хонконг, а топ 10 се допълва от Швеция, Великобритания, Япония и Финландия.

На дъното на класацията е Йемен на 137-мо място с оценка 2,87. Сред десетте най-неконкурентоспособни икономики в света се нареждат още Мозамбик, Чад, Либерия, Мавритания, Малави, Лесото, Сиера Леоне, Бурунди и Хаити – единствената страна, която не е от Субсахарска африка в тази група.

Неравномерен растеж, икономически предизвикателства

Десет години след световната финансова криза световната икономика демонстрира окуражаващи признаци за възстановяване. Ръстът на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) се ускорява до 3,5% през тази година, отчитат от Световния икономически форум.

Световната икономика обаче се сблъсква и с редица предизвикателства, посочва се в доклада. Икономическият напредък се разпространява неравномерно по света, нараства и неравенството в доходите във водещите световни икономики, подчертава се в документа.

Икономическият растеж, въпреки че се възстановява, е все още под историческите равнища, което поставя под въпрос редица икономически модели.

Световният икономически форум посочва, че икономическият растеж отново трябва да се фокусира върху добруването на човечеството и устойчивостта на околната среда

Въпреки значителния технологичен прогрес развитите икономики също отчитат спад на продуктивността, посочва се в доклада. Едно от обясненията е, че съвременните технологии не носят чак такива подобрения в сравнение с изобретенията в миналото, както и че е необходимо повече време, за да се усети подобрението и в статистиките.

Същевременно обаче това отразява и дългосрочните ефекти от загубата на умения от по-младата работна сила заради продължителната безработица, неадекватните инвестиции и липса на реформи.

Технологиите поставят и редица проблеми пред внедряването на иновации в икономиките. Същевременно вече има ясни признаци, че технологиите поляризират пазара на труда, като водят до спад на квалифицираната работна ръка на средно ниво и силен ръст както на неквалифицираните работници, така и на висококвалифицираните. Това е едно от най-големите предизвикателства пред политиците по отношение на конкурентоспособността и растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
mmitev
преди 6 години
Мисля, че коефициента за образование е силно завишен, особено като чета тази статия, над която са работили двама човека. От тескта става ясно, че авторите не знаят, че Швейцария е в Европа, както и че Турция, Румъния и Гърция са в ЕС. Освен това, ако бяха направили малко усилие и бяха прочели статията за методологията, щяха да разберат, че страните са групирани по размер на БВП на глава и трите подиндекса имат различна тежест за различните групи страни. Така ние сме в третата група, Турция е в четвъртата (преходна), а Гърция- в петата. Тоест ако и ние и Гърция имаме един и същ коефициент на базовите изисквания, а нашия коефициент на иновации и усложняване е по-нисък от техния има голяма вероятност пак да ни пишат по-конкурентоспособни. Освен това не е зле да се хвърли и един поглед на отделните сто и кусур индикатора, за да се разбере откъде конкурентоспособността. Така например ние имаме ранг 115 на права на собстнеост, но сме 1 по липса на нови ХИВ позитивни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Матю Стокс
преди 6 години
Ми намерете си цялата класация, отнема 2 минути...http://reports.weforum.org/global-competitiveness-index-2017-2018/preface/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още