IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девет държави ще дават тласък на ръста на световното население до 2050 г.

Трупата от 47 най-слабо развити страни има сравнително високо ниво на раждаемост - за 2010-2015 г. на една жена се падат 4,3 раждания, според данни на ООН

21:27 | 21.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Девет държави ще допринесат за половината от ръста на световното население до 2050 г., според доклад на Организацията на обединените нации (ООН), цитиран от ДПА.

Ако през тази година населението се изчислява на 7,6 млрд. души, през 2050 г. се очаква да достигне 9,8 млрд. души. Половината от тази разлика ще дойде от ръста на населението в Индия, Нигерия, Демократична република Конго, Пакистан, Етиопия, Танзания, САЩ, Уганда и Индонезия, показват данните на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН.

Въпреки че плодовитостта намалява в почти всички региони на света, групата от 47 най-слабо развити страни има сравнително високо ниво на раждаемост - за 2010-2015 г. на една жена се падат 4,3 раждания, предава БТА.

В Африка се очаква населението на 26 страни да се увеличи поне двойно. Нигерия най-вероятно ще изпревари САЩ до 2050 г.

Концентрацията на растежа на населението в най-бедните държави ще изложи на предизвикателство целите на ООН за подобряване на здравеопазването, образованието и равенството, за да бъде сложен край на бедността и глада в развиващия се свят, отбелязва се в доклада.

Продължителните конфликти и суши са оставили безпрецедентните 81 млн. души в нужда от хранителни помощи през 2017 г., споказват данни на САЩ, цитирани от Ройтерс. Хората в 45 страни не могат да се изхранват сами, сочат и данни на Мрежата от системи за ранно предупреждение за глад (FEWS NET). 

Според службата, работещата за правителството на САЩ, все още има риск от глад в Сомалия, Йемен, Нигерия и Южен Судан, въпреки че от януари международната общност се е ангажирала с 2,2 млрд. долара за справяне с различни кризи.

Докладът на ООН, цитиран от ДПА, сочи и че населението на Европа ще продължи да застарява. Делът на хората на възраст над 60 години ще се покачи от 25 процента през 2017 г. до 35 процента през 2050 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 1
Alx
преди 6 години
В тези държави продължителноста на живота е ниска, а смъртноста при младите висока. Рязко подобряване на живота им (достъп до лекарства и храна и тн) води до такова увеличение на популацията им. И тук седи въпроса трябва ли да им се помага на тези страни, или като им се помага това им вреди в същото време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Абе Импе , ти май не щеш да разбереш , че световното правителство иска връщането на полуграмотно черно хъхрещо население на земята !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Бравос ! Ше има и бум на интелектуалното развитрие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още