IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се срещнат на 12 юни в Сингапур

Новината беше потвърдена от американския президент в Twitter

19:18 | 10.05.18 г.
<p>
	Доналд Тръмп говори пред медиите при посрещането на американците, които се намираха в затвор в Северна Корея. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп говори пред медиите при посрещането на американците, които се намираха в затвор в Северна Корея. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Синагапур и ще опита да убеди Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия, предава Ройтерс.

Това ще бъде първата среща на високо равнище между лидерите на двете страни. Те си размениха яростни коментари миналата година заради опитите на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие, което да достигне до САЩ, но впоследствие напрежението значително намаля.

„Дългоочакваната среща между Ким Чен-ун и мен ще се състои в Сингапур на 12 юни. Двамата ще опитаме да я превърнем в много специален момент за Световния мир!“, написа Тръмп в Twitter.

Съобщението на американския президент идва, след като трима американци, които се намираха в затвор в Северна Корея, се завърнаха в американска военна база край Вашингтон, след като бяха освободени от Ким.

След пристигането им Тръмп заяви, че според него Ким иска да впише Северна Корея „в реалния свят“ и допълни, че има големи надежди за планираната им среща.

„Мисля, че имаме много добър шанс да направим нещо наистина смислено. Моето най-голямо постижение, и срещата е част от него, ще бъде, когато постигнем ядрено разоръжаване на целия полуостров“, допълни американският президент.

Правителството на Южна Корея също заяви, че има големи надежди за срещата.

„Приветстваме срещата на върха между Северна Корея и САЩ, която ще се състои в Сингапур на 12 юни. Надяваме се, че ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и трайният мир на полуострова ще бъдат доведени до успешен край чрез тази среща“, допълни южнокорейското правителство.

Изборът на Сингапур за срещата на върха ще постави Тръмп в комфортна позиция, тъй като островната страна е силен американски съюзник, а американският военноморски флот често посещава пристанището му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още