IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Печалбата на най-големите компании в секунда

Apple води класацията за най-висока сума, спечелена за една секунда, а конкурентите ѝ са доста зад нея

17:00 | 24.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представете си, че всяка изминала секунда банковата ви сметка се увеличава с по един долар. За една минута бихте изкарали по 60 долара, което е равно на 86 400 долара за ден. А за една година тази сума би набъбнала до 3,2 млн. долара, разказва VisualCapitalist.

Макар че това би означавало страхотно богатство за почти всеки човек или компания в света, истината е, че за много от американските топ компании, тази печалба е просто капка в океана.

Днешната визуализация е изготвена от TitleMax и показва нетната печалба, генерирана на секунда от най-печелившите американски компании от Fortune 500.

Apple води пред останалите си конкуренти с широк марж, печелейки по 1444 долара на секунда, което се равнява на 5,3 млн. долара на час, 127 млн. долара на ден, или 45,7 млрд. долара на година, въз основа на данните за нетната печалба от 2016 г.

Сумата от 1444 долара на секунда на Apple сама по себе си е забележителна, тъй като конкурентите на компанията правят едва по няколко стотин долара в секунда.

Дори компанията, която е на второ място в класацията – банката JPMorgan Chase, печели почти двойно по-малко от Apple или „едва“ 782,14 долара на секунда. На трето място пък е гигантът на инвеститора Уорън Бъфет Berkshire Hathaway с 871,30 долара на секунда.

Apple обаче явно ще запази позицията на лидер в класацията още известно време. Графиката се базира на списъка Fortune 500 за 2017 г., който използва данни за 2016 г.

След публикуването на списъка Apple представи данните си за 2017 г. и вече знаем, че компанията отчете ръст на нетната печалба – този път до 48,4 млрд. долара. А това ѝ носи печалба от 1533,17 долара в секунда.

Конкуренти като JPMorgan Chase, Alphabet, и Berkshire Hathaway тепърва трябва да представят данните си за 2017 г., но е малко вероятно някой да успее да задмине лидера.

(За по-голям вариант на графиката натиснете върху нея)

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още