IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и Западът договориха пътна карта за преговори за ядреното споразумение

Две работни групи ще проучват санкциите на САЩ и ще посочат как те да бъдат отменени

10:21 | 07.04.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Обширна пътна карта, предназначена да спаси ядрената сделка с Иран, е договорена по време на преговорите във Виена с цел да се приведе в съответствие за период от два месеца, предава Ройтерс.

Създадени са две работни групи за проучване на икономическите санкции срещу Иран, които САЩ ще трябва да отменят, за да са отново в унисон с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и стъпките, които Иран ще трябва да предприеме, за да приведе ядрената си програма в съответствие с условията, изложени в сделката от 2015 г.

Откакто САЩ се оттеглиха от сделката през 2018 г., Иран предприе поредица от стъпки, нарушаващи споразумението, включително по отношение на използването на съвременни центрофуги, по-високи нива на обогатен уран и ограничаване на достъпа на инспекторите на ООН до ядрените си обекти.

Михаил Улянов, руският посланик във Виена, приветства този резултат от преговорите и го определи като „успешен“. Той каза, че двете групи, натоварени да определят мерките, които Вашингтон и Техеран трябва да предприемат, са започнали работа веднага, но е невъзможно да се каже колко дълго ще продължи процесът. Очаква се да се проведе нова среща между дипломати в петък, което предполага, че темпът на преговорите е проектиран да бъде интензивен и вече има база от предишна техническа работа, върху която да се стъпи.

Предложението различията да бъдат изгладени за два месеца може да изглежда амбициозно, но това би подобрило икономическите отношения на Техеран със Запада навреме за президентските избори в Иран през юни, които сега се очаква да бъдат спечелени от консерваторите, по-скептични към сделката.

Подобряването на отношенията със Запада може да увеличат избирателната активност сред иранската общественост, изморена от санкциите и възобновяващите се случаи на коронавируса. Това може да помогне на реформистите, подкрепили сделката, чиято позиция беше подкопана от действията на бившия президент Доналд Тръмп.

Преди преговорите Иран заяви, че дискусиите със Запада са свързани единствено с това колко бързо и надеждно САЩ ще премахнат санкциите, наложени по време на президентството на Тръмп. Говорителят на иранското министерство на външните работи Саид Хатибзаде повтори, че Иран ще се върне към пълното прилагане на договора в рамките на часове, след като САЩ надеждно премахнат сложната мозайка от санкции, наложени, след като Тръмп изведе САЩ от общия цялостен план за действие през май 2018 г.

Иранската делегация се ръководи от заместник-министъра на външните работи на ислямската република Абас Арагчи, възпитаник на университета в Кент и ветеран от преговорите, довели до ядрената сделка през 2015 г. Новият специален пратеник на САЩ за Иран Роб Мали пътува до Виена, но няма да присъства на преговорите.

Администрацията на Джо Байдън иска да съживи иранското споразумение с аргумента, че кампанията за максимален натиск на Тръмп не е сработила. Въпреки това Вашингтон смята, че това изисква преговори, отчасти защото има много различни категории санкции, включително някои, които не са свързани със споразумението, както и други, свързани с предполагаеми ирански престъпления като тероризъм, снабдяване с ракети или нарушения на човешките права. Корпусът на гвардейците на ислямската революция например е определен като терористична организация, а централната банка на Иран е санкционирана за това, че е разпределителен пункт на групи като Хамас и Хизбула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** вмирисан, това го е казал Бисмарк за расията. И с пълно право.Но вие, копейнишките слугинажи, често сте в ролята "крадецът вика дръжте крадеца"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Договорите с янките не струват хартията, на която са написани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още