IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Георгиева: Световната икономика ще се възстановява дълго от пандемията

Световната търговия със стоки ще намалее с 9,2% тази година, прогнозира СТО

19:26 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Световната икономика, не е в „толкова окаяно“ състояние като през юни, но може да рухне отново, ако правителствата прекратят фискалната и парична подкрепа твърде рано, не успеят да поставят под контрол коронавируса и игнорират възникващите дългови проблеми, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Георгиева заяви по време на онлайн събитие на London School of Economics, че фондът ще направи лека ревизия нагоре на прогнозите си за глобалната икономика идната седмица и допълни: „Ключовото ми послание е следното: Световната икономика се измъква от дълбините на тази криза“.

„Но това бедствие съвсем не е свършило. Всички страни сега са изправени пред т. нар. „дълго изкачване“ – труден скок, който ще бъде дълъг, неравен и несигурен. И вероятно ще бъде осеян със спънки“, предупреди Георгиева в изказване преди годишните заседания на МВФ и Световната банка идната седмица.

През юни фондът прогнозира, че предизвиканото от коронавируса забавяне ще свие глобалния брутен вътрешен продукт с 4,9%, което ще бъде най-рязкото свиване от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, и призова за повече политическа подкрепа от правителства и централни банки.

МВФ ще публикува ревизираните си прогнози идната седмица, докато страните членки участват в заседанията, повечето от които ще се проведат в онлайн формат. МВФ МВФ

Георгиева заяви, че МВФ продължава да прогнозира „частично и неравно“ възстановяване през 2021 г. През юни фондът предвиждаше глобален растеж през 2021 г. от 5,4%. Но фискалната подкрепа от 12 трлн. долара, съчетана с безпрецедентни парични облекчения, са позволили на много развити икономики, включително САЩ и еврозоната, да избегнат най-тежките щети от пандемията, а някои бизнес сектори са се оказали по-способни да функционират, каза Георгиева. Китай също се е възстановил по-бързо от очакваното.

Това е предизвикало положителни последици за нововъзникващите пазари, но Георгиева призова страните да запазят подкрепата си за икономиките си, предупреждавайки, че глобалният растеж ще остане вял в средносрочен план, а рискът от „тежки щети за икономиката“ е висок.

„Много сме ясни в посланието, което отправяме, да не се оттегля преждевременно подкрепата. Ако направим това, сме изправени пред опасността от големи фалити и безработица“, изтъкна Георгиева.

Загубено поколение

Нововъзникващите пазари и страните с ниски доходи на населението са в несигурно положение със слаби здравни системи, висок външен дълг и зависимост от сектори, които са с най-голяма експозиция на пандемията като туризъм и суровини, заяви Георгиева.

„В страните с ниски доходи на населението сътресенията са толкова дълбоки, че те са изправени пред риска от изгубено поколение“, изтъкна тя и допълни, че МВФ и Световната банка ще настояват категорично за повече облекчения на дълга на бедните страни идната седмица.

Георгиева призова за бързо засилване на помощта за дълга на бедните страни извън мораториумите върху официално двустранно изплащане на дълг до края на 2020 г. Тя допълни, че напредъкът в развитието може да бъде спрян без достъп до повече грантове, кредити и облекчаване на дълга.

„В някои случаи глобалната координация за преструктуриране на суверенния дълг ще е необходима с пълно участие на държавни и частни кредитори“, допълни Георгиева.

Тя също така призова силно задлъжнелите страни да не чакат преструктуриране на дълга и заяви, че е необходима данъчна реформа за събиране на необходимите приходи.

В понеделник бордът на МВФ одобри облекчаване на плащания по дълга на 28 страни членки на фонда за още шест месеца до 13 април 2021 г. Ходът пренасочва тези плащания към специален фонд за облекчения при бедствия, преодставен от по-богати страни членки.

Спад на световната търговия със стоки

В същото време Световната търговска организация (СТО) съобщи, че очаква глобалната търговия със стоки да намалее с 9,2% тази година спрямо 2019 г. спрямо прогнозираното свиване с 12,9% през април, предава Bloomberg. Ревизираните прогнози бяха публикувани във вторник в Женева. СТО предвижда ръст на глобалната търговия със 7,2% през 2021 г., който е доста по-слаб от предишната прогноза за 21,3%.

По-дълбок спад на търговията е избегнат тази година благодарение на ръста на трансграничната търговия през юни и юли след вдигането на блокадата, силното търсене на медицински консумативи и ускоряването на глобалната икономическа дейност.

СТО предупреди, че настоящата прогноза може да бъде ревизирана към понижение при нов пик на случаите на коронавирус през четвъртото тримесечие или ако страните прибегнат към протекционизъм в търговията. По-вялият скок означава, че световната търговия ще остане под нивата си преди пандемията през 2021 г. СТО СТО

Спадът от 14,3% на глобалната търговия със стоки през второто тримесечие на 2020 г. е най-големият, откакто СТО започва да води статистика през 2005 г. Най-рязко е било свиването в Европа, където износът е намалял с 24%, и в Северна Америка, където сривът е с 21,8%.

Търговията с повечето стоки е достигнала дъно през април преди началото на възстановяването през май и юни, сочи докладът. Износът на автомобилни продукти е регистрирал най-голямо понижение на всички стоки – 70% спад през април, заради нарушаването на доставките и липсата на търсене от потребителите.

В същото време износът на лични предпазни средства е отбелязал ръст от 92% през второто тримесечие и 122% през май, съобщи СТО.

“Спадът щеше да е по-голям, ако COVID-19 беше по-смъртоносен, а правителствата не бяха предприели действия, за да овладеят разпространението му“, коментира старши икономистът на СТО Колман Ний.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още