IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пазарите по света реагират на коронавируса?

Стоковият индекс Bloomberg Commodity Spot Index се понижи с 4,5 на сто, докато Bloomberg Dollar Spot Index прибави 0,5% към стойността си

08:14 | 29.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Първият случай на коронавируса в Ухан се появи в момент, когато мастилото от прогнозата на Wall Street за 2020 г. все още не беше изсъхнало. Това, което започна с един заразен, страдащ от симптоми на пневмония на 12 декември, се превърна в смъртоносен вирус, които удари световните пазари, пише Bloomberg.

След бърз поглед става ясно, че коронавирусът е отнел 1,5 трлн. долара от стойността на фондовите борси по света от 20 януари досега, когато понижението на борсата в Хонконг предизвика сериозно безпокойство сред трейдърите.

Прогнозите сочат, че епидемията най-вероятно ще се насочи към големите активи. Суровините са най-силно засегнати, като индексът Bloomberg Commodity Spot Index се понижи с 4,5 на сто. Междувременно убежищата на пазарите отново станаха предпочитана цел за инвеститорите. Индексът Bloomberg Barclays Global Aggregate Treasuries Total Return Index се покачи с 1,3% , докато Bloomberg Dollar Spot Index прибави 0,5% към стойността си. 

„Поглеждайки към въздействието на ТОРС (тежък остър респираторен синдром – бел.ред.) през 2002-2003 г., американските пазари на акции отбелязаха спадове с около 10% преди да успеят да се възстановят“, заяви Питър Кислър, мениджър „портфолио“ в North Asset Management. Според него това може да се повтори и в настоящото, тъй като почти всички активи се търгуват на много „скъпи“ нива.

Bloomberg представя реакциите на основните класове активи на разрастващата се зараза:

Акции

Тъй като огнището на коронавируса се намира в пределите на Китай, акциите на местните публични компании поеха основната тежест на разпространението на тази зараза. Въпреки че китайските пазари остават затворени до 3 февруари заради удължените празници, фючърсите по индекса FTSE China A50 отчетоха спад от над 10 на сто от 20 януари. Акциите по света също поевтиняха, като тези в Азия се оказаха най-силно потърпевши. В същото време книжата, търгувани в Европа, успяха да останат почти невредими.

Облигации

Инвеститорите се втурнаха към комфорта на американските държавни ценни книжа, и конкретно към 10-годишните държавни облигации, чиято доходност се покачи с 30 базисни пункта.

В същото време пазарната стойност на дълговите инструменти с отрицателна доходност се повиши в понеделник до 860 млрд. долара, най-големият дневен ръст, откакто Bloomberg следи данните.

Стоки

Търговците загърбват петрола и промишлените метали заради опасения, че вирусът ще съкрати търсенето в световен мащаб. Цената на американския лек суров петрол WTI е спаднала с около 9% от 20 януари насам, водейки я към най-големия месечен спад от май 2019 г. Медта също поевтинява. Но златото демонстрира дългогодишната си репутация на убежище в проблемни времена, търгувайки се близо до най-високото си ниво от повече от шест години.

Валути

Историческото спокойствие на валутните пазари настъпи, когато огнището на коронавируса привлече общественото внимание по света, докато офшорният юан се понижи до най-ниското си ниво за тази година. Йена, традиционен оазис по време на пазарни сътресения, докосна най-силните си нива за почти три седмици.

Кредити

Американските компании от типа „сини чипове“ избегнаха нови сривове в понеделник на фона на признаците, че разпространяващият се вирус ще подбие глобалния растеж. Все пак рисковите премии в целия свят остават ниски, подкрепени от разхлабената парична политика и продължаващото икономическо производство. Разходите за застраховане на корпоративни облигации в Азия се покачиха малко по-високо към средата на декември. Премиите за кредитно неизпълнение за високодоходните компании в Северна Америка скочиха в понеделник с най-бързите темпове за последните четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
На пазарите хич не им пука за вирусите! И пропагандата на медиите вече не действа! Манипулаторите на пазарите остаряват. Не могат да се адаптират , към новата информационна среда....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още