IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава съобщението на Pfizer за бъдещата ваксина срещу COVID

Разработката на компанията дава надежда, но остават много неясни моменти, коментират учени

13:16 | 10.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

Преди ден Pfizer и BioNtech съобщиха за пробив на своята разработка на ваксина срещу коронавирус. Продуктът на компаниите премина третата фаза на изпитанията и дава резултати в тестването на група от 40 хил. души.

Какво обаче означава това на фона на разпространението на вируса, пита сп. Nature. Данните са за ранна фаза на проучването на лекарствения продукт и не дават отговор дали ще може да се окаже надеждна защита при по-тежки случаи или да спре развитието на пандемията от коронавирус.

Ваксината се разработва на базата на информационна (матрична) РНК (иРНК), която играе основна роля в биологията на човека, предавайки инструкции за клетките на тялото да произведат протеин, който да се бори с вируса. Това е в основата на имунния отговор на организма срещу заболяванията.

Дали ще проработи дадено лекарство е необходимо широко проучване сред голям брой хора, които да бъдат наблюдавани месеци наред и дали ще се заразят. Техните резултати ще бъдат сравнени с група, която е приела плацебо.

В съобщението на Pfizer е посочено, че в изпитанията на разработката им участват 43 538 души, от които 94 са се заразили с коронавируса. На този етап обаче не е ясно колко от тях са от контролната група и колко са били ваксинирани. На базата на наблюдения на двете групи от компаниите, които разработват ваксината, съобщават, че имат 90% ефективност на бъдещата ваксина, когато пациентите бъдат реваксинирани три седмици след първото поставяне на ваксината.

Очакванията на медиците са дори и при най-лошите сценарии на поведението на ваксината оттук нататък нейната ефективност да не падне под 50%. При такива обстоятелства американските регулатори биха одобрили ваксината за извънредна ситуация. "Мисля, че това е изключително постижение, дори и да няма много подробности", коментира кардиологът Ерик Топол, от Института "Скрипс" в Ла Хоя, Сан Диего, специализиран в биомедицинските проучвания.

Неясните моменти

Въпреки големият ентусиазъм около пробива в работата срещу COVID, неясните моменти остават, пише още Nature. Например не е ясно каква защита предлага лекарствения продукт - срещу леки или по-тежки случаи. "Бих искал да знам спектъра на заболяването, покриван от ваксината", коментира и Пол Офит от Университета в Пенсилвания, който е съветник към Комисията по храни и лекарства на САЩ и вероятно до няколко месеца ще трябва да се произнесе и по отношение на новата ваксина.

Според него е необходимо да се види броят на тежките случаи в контролната група и това ще е достатъчно, за да се оцени дали ваксината действа при тежки случаи на протичане на болестта.

Не е ясно и дали ваксината ще спре разпространението на болестта от хора със слаби симптоми. Именно такъв вид ваксина ще спре разпространението на пандемията, смятат учените отвъд Океана. На този етап обаче не може да се оцени дали ваксината на Pfizer, както и другите напреднали разработки, са в състояние да направят това.

В съобщенията на производителите липсват данни и как ваксината се отразява на различните групи в изследването - възрастови, етнически и т.н. На този етап няма как да бъде съобщено дали ваксината ще помогне на над 65-годишен мъж от афроамерикански произход, допълва Офит.

Без отговор остава и най-важният въпрос - колко дълго трае имунният отговор. На този етап разработките на ваксини показват, че повечето участници произвеждат голям брой антитела, способни да се борят с вируса. Но не може да се каже още какво се случва шест месеца по-късно, отчита имунологът Рафи Ахмед от Университета в Атланта. Отговор на този въпрос може да бъде даден само след месеци проучвания.

Според анализаторите съобщенията на Pfizer ще насърчат и другите производители на ваксини. Много от тях имат подобни резултати в ранните изпитания на своите разработки и скоро регулаторите ще могат да получат достъп до данните и да се произнесат за първата ваксина срещу коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Че някой направи страшно много пари. А, ваксината е експериментална. Да не говорим, че тестовете са съмнителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още