IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Г-20 одобриха данъчната сделка и обещаха още ваксини за бедни страни

Те обаче не застанаха зад силни нови мерки за предотвратяване на климатичните промени

10:16 | 31.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света одобриха в събота глобален минимален данък, целящ да предотврати възможностите на големите компании да укриват печалби в държави данъчен рай. Те също така се договориха да осигурят повече ваксини срещу COVID за бедни страни, предава Ройтерс.

По време на първата си от две години насам среща на живо лидерите на Г-20 подкрепиха призивите за облекчаване на дълга на бедни страни и се ангажираха да работят за ваксинирането на 70% от световното население срещу COVID-19 до средата на 2022 г.

Но преди началото на ключовата климатична конференция на ООН Г-20 изглежда не успява да застане зад силни нови мерки, които според учените са необходими за предотвратяването на катастрофално глобално затопляне.

Италия, която е домакин на срещата в Рим, постави здравната криза и икономиката на челно място в дневния ред на първия ден от срещата, като някои трудни климатични разговори ще бъдат проведени в неделя.

Като символ на разместването на пластовете в света от коронавирусната криза лекари в бели престилки и служители на Червения кръст се присъединиха към лидерите за традиционната им „семейна“ снимка – почит към жертвите и усилията на медиците в цял свят.

В изявлението си при откриването на срещата италианският премиер Марио Драги заяви, че правителствата трябва да работят заедно, за да отговорят на страховитите предизвикателства пред народите.

„От пандемията до климатичните промени и справедливото и равнопоставено данъчно облагане, да бъдем сами просто не е вариант“, отбеляза Драги.

Споразумението за корпоративния данък беше определено като доказателство за възобновяването на многостранната координация, като от 2023 г. големите корпорации трябва да плащат минимум 15% данък където и да оперират, за да не могат да крият печалбите си в офшорни компании.

„Това е нещо повече от данъчна сделка, това е дипломация, която променя глобалната ни икономика и подкрепя народите ни“, написа американският президент Джо Байдън в Twitter.

В момент, когато светът е изправен пред растящи цени на енергията и затегнати вериги за доставка, се очаква Байдън да призове страните от Г-20, които са производители на енергия с допълнителни възможности за повишаване на добива, най-вече Русия и Саудитска Арабия, да помогнат за по-силно възстановяване на световната икономика, съобщи високопоставен представител на американската администрация.

Слаби надежди

Като много други лидери на Г-20 в Италия Байдън ще замине директно за Глазгоу в неделя за климатичната среща на върха на ООН COP26, която е смятана за ключова за справянето със заплахата от растящите температури.

Г-20, където влизат Бразилия, Китай, Индия, Германия и САЩ, съставлява 80% от глобалните емисии от парникови газове, но надеждите, че срещата в Рим може да открие пътя за успех в Шотландия значително намаляха.

Китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин решиха да участват в събитието само чрез видео връзка, а дипломати, които се стремят към постигането на значимо споразумение, заявиха, че двете страни, както и Индия, се противопоставят на амбициозните нови климатични цели.

Британският премиер Борис Джонсън призна, че разговорите в рамките на Г-20 и COP26 ще са трудни, но предупреди, че без смели действия световната цивилизация ще рухне бързо като Римската империя в миналото, водейки до нова тъмни векове.

Климатични усилия

В проектокомюнике, видяно от Ройтерс, се казва, че страните от Г-20 ще увеличат усилията си за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, ниво, което според учените е необходимо, за да се избегнат катастрофални климатични събития.

В документа също така се признава, че настоящите национални планове как да бъдат ограничени вредните емисии трябва да бъдат засилени, но не се казва как да бъде постигнато това.

Лидерите ще обещаят също, че ще спрат финансирането на производството на ток чрез въглищни централи в чужбина до края на тази година и че ще направят всичко възможно да спрат строителството на нови въглищни централи до края на четвъртото десетилетие от 21-и век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още