IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите хора може да бъдат белязани от пандемията до края на трудовия си живот

Над една шеста от хората под 24-годишна възраст са спрели да работят по време на коронавирусната криза

22:20 | 11.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Младите хора, които са загубили работата си или образованието си по време на пандемията от COVID-19, може да носят белезите до края на трудовия си живот, ако правителствата не предоставят незабавна подкрепа, съобщи Международната организация на труда (МОТ), цитирана от Ройтерс.

Допитване на МОТ сред 12 хил. младежи от 112 страни през май показва, че над една шеста от хората под 24 години са спрели да работят по време на пандемията, а агенцията на ООН съобщи в последния си доклад, че над 70 на сто от учащите са били засегнати от затворени училища, университети и образователни центрове.

Тя призова правителствата да помогнат за повторното интегриране на безработните младежи на трудовите пазари или да осигурят обучение и помощи при безработица.

„Пандемията от COVID-19 има систематични, дълбоки и непропорционални последици върху младите хора“, коментира директорът на отдела за политики за заетост на МОТ Сангеон Лий.

Данни от предишни кризи показват, че младите хора, които не са имали достъп до възможности за работа, когато са навлезли на трудовия пазар, трябва да се справят с последиците до края на трудовия си живот, посочи той.

Младите жени и младежите в страни с ниски доходи са сред най-тежко пострадалите, допълни Лий.

„Ако не бъдат предприети спешни действия, младите хора вероятно ще понесат тежки и дълготрайни последици от пандемията. Смятаме, че има истински риск от поколение на блокадата, което ще бъде белязано до края на трудовия си живот“, отбеляза Лий.

Пандемията е оставила един на всеки осем учащи без достъп до образование, въпреки че младежите в по-богатите страни са имали по-голям достъп до онлайн обучение.

„Важно е да не забравяме, че рискът не е само от загуба на работни места“, изтъкна Лий. „Дори при хората, които са останали заети след началото на пандемията, работните часове са намалели с близо една четвърт, а двама на всеки петима младежи съобщават за намаляване на доходите им“, допълва той.

Около 17% от младите хора съобщават, че страдат от тревожност или депресия, близо два пъти повече от работещите, съобщава Лий. „Никак не е изненадващо, че психическото им здраве е пострадало много“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
"Над една шеста от хората под 24-годишна възраст са спрели да работят по време на коронавирусната криза", като се има предвид, че те 80% имат 0 дни трудов стаж, на работа, различна от някаква лятна, не са чак толкова много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още