Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

С една средна заплата в България могат да се купят 454 л бензин

Лидер е Венецуела, където със средната за страната заплата от 29 щатски долара могат да се закупят повече от 14 милиарда литра гориво

С една средна заплата в България могат да се купят  454 л бензин

Снимка: Ройтерс

В България, при средна цена от 2,06 лв. на литър бензин и средна нетна заплата от 937,40 лв., могат да бъдат купени 454 литра гориво (ако човек се откаже от всички други разходи за живот), сочи проучване на аналитичния отдел на Picodi.com, което обхваща 115 страни по света.

Анализът показа, че в някои региони, въпреки липсата на добив на петрол, бензинът за населението е повече от достъпен; а в други, съдейки по размера на заплатите и цената на литър гориво, автомобилът все още си остава разкош, а не превозно средство.

Сред балканските страни въпросните 454 литра в България далеч не са най-добрият резултат, но все пак може да се определи като среден. В Сърбия и Северна Македония цифрата е не повече от 370 литра, в Румъния и Гърция – не повече от 560 литра. Последното място на класацията в балканския регион заема Албания с 218 литра, където не само заплатите са ниски, но и бензинът е скъп (по-скъп е само в Гърция).

В съседна Турция за една месечна заплата могат да се купят 386 литра бензин, въпреки че А95 в тази страна е по-евтин с няколко евроцента.

С най-добри показатели в Европа са Люксембург и Швейцария, които впрочем не могат да се похвалят с петролна индустрия. И въпреки че там бензинът е с 20-30 евроцента по-скъп, нивото на заплатите е толкова високо, че според статистиката работещите жители на Люксембург могат да си позволят повече от 2800 литра бензин, а тези в Швейцария – над 3300 литра.

В Норвегия, където петролодобивният сектор е силно развит, средностатистическият жител може да си осигури почти 2000 литра бензин срещу месечната си заплата.

Лидер е Венецуела, където средната цена на литър бензин е 0,000000002 долара и със средната за страната заплата от 29 щатски долара човек може да си купи… повече от 14 милиарда литра. Дали обаче това първо място може да бъде определено като нещо положително? Икономическата ситуация в страната отдавна е причина за дебати, а световните медии дават все повече красноречиви сравнения. По последни данни едно яйце във Венецуела струва колкото 93,3 милиона литра бензин.

Реалните челни позиции в този рейтинг заемат страните от Персийския залив. В Катар, Кувейт и ОАЕ цените на бензина се различават с около десет цента, но с една средна заплата можете да си купите от 4900 до 6500 литра от горивото. В съседна Саудитска Арабия показателят леко се влошава – само 3300 литра.

Челните позиции на страни като САЩ, Австралия, Канада са лесно обясними не само с нивото на заплатите, но и поради обема на нефтодобива. Макар че една друга „петролна сила“, каквато е Русия, не може да се похвали с особено забележителни резултати: през първите шест месеца на годината тук бихте могли да си позволите 887 литра бензин, въпреки че страната от дълги години е един от световните лидери в добива на нефт.

Инфографиката също така показва, че в някои страни ситуацията с бензина започва да напомня сюжета на постапокалиптичния филм „Лудия Макс“. Например в Куба и Мадагаскар, по данните на Picodi.com, не бихте могли да купите и 50 литра за една месечна заплата.

Според оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ), през 2018 година възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са генерирали 60% от планирания обем, необходим за спазване на споразуменията за климата. И докато човечеството работи за стопроцентово изпълнение на всички точки от Парижкото споразумение за климата, полезните изкопаеми си остават основен източник на енергия на планетата, чийто добив оказва пряко влияние върху глобалните и регионалните икономически показатели и благосъстоянието на отделните страни и техните жители.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
1984 до: Shadow1
преди 1 година
Няма профилна снимка
коректно е сметната нетната заплата. Според НСИ брутната за страната е над 1200 лв
0
 
1
 
6
1984 до: ratten
преди 1 година
Няма профилна снимка
в момента не можеш да си купиш 14 млрд.литра, защото цената е 0.1 цент и 29 долара купуват 29 хил.л., ама методологията на господата при галопираща инфлация и смяна на нов боливар ги е довела до млрд. литри
https://www.globalpetrolprices.com/Venezuela/gasoline_prices/
3
 
5
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Моля някой да обясни на автора, че се удържат данъци от заплатите. Човека е разделил просто брутната заплата на 2.06 и си мисли че е направил нещо полезно...
6
 
15
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да но ще ти излезе по-скъпо отколкото да си купиш от Лука. Защо? Защото трябва да им закараш десет танкера с венецуелски боливари.
4
 
19
 
3
Стоян Петров до: bstoyano
преди 1 година
Няма профилна снимка
Прав си, но това е статия а не дисертация. Журналиста просто трябва да си изработи заплатата.

Още от Други
Абу Даби търси местни инвеститори за своята газопреносна мрежа