IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът в туризма може да струва на световната икономика над 4 трлн. долара

Само за тази година загубите може да достигнат 1,7-2,4 трлн. долара, въпреки че се очаква международният туризъм да се възстанови през втората полугодие

16:23 | 30.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Сривът в туристическия сектор, причинен от коронавирусната пандемия, ще струва на световната икономика над 4 трлн. долара за 2020 г. и 2021 г. – много повече от очакванато. Сред причините е неравномерната кампания по ваксиниране, която спъва развиващите се държави – традиционно зависими от чужди посетители.

Само за тази година загубите може да достигнат 1,7-2,4 трлн. долара, въпреки че международният туризъм се възстановява през втората половина на годината в държави като САЩ, Великобритания и Франция, където броят на ваксинираните е по-висок. Това става ясно от доклад на Конференцията за търговия и развитие към ООН (UNCTAD), цитиран от Bloomberg.

Проучването подчертава скъпоструващите ефекти от неравния достъп до ваксини по света. Развиващите се държави може да отговарят за до 60% от изчислените загуби на световен брутен вътрешен продукт.

Докладът също така показва, че туристическата криза далеч не е свършила, като ограниченията за движението и забраните на много места с нисък брой ваксинирани продължават да са в сила. Светът може да не се върне към предпандемичните нива на пристигащи чуждестранни туристи до 2023 г., показва проучването, извършено заедно със Световната организация по туризма на ООН.

Страни като Тайланд и Турция, които разчитат на международния туризъм за съживяването на икономиките си, понасят удара от ефекта. В същото време спадът на туристите застрашава и близки сектори като хранителния, търговията на дребно, комуникациите и транспорта.

Като цяло проблемите с туризма са довели до средно увеличение на безработицата от 5,5% при хората без специфични умения. Това е и сектор, който традиционно намира работа на много жени и млади хора.

„Туризмът е спасителен пояс за милиони и ускореното ваксиниране за защита на общностите и подкрепа на сигурното подновяване на туризма е от ключово значение за възстановяването на работните места и създаването на така необходими ресурси, най-вече в развиващите се държави“, посочва генералният секретар на Световната организация по туризма Зураб Пололикашвили.

В развитите държави възможността за ваканция в чужбина изглежда все по-вероятна. Нарастващ брой американци планират посещение на чужда държава, става ясно от индекса на Конференцията за търговия и развитие за потребителско доверие за юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Kaто чете човек заглавието, ще реши, че тия пари няма да отидат на друго място, а ще си стоят в буркани или на друга планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още