IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО отхвърли теорията за лабораторен произход на коронавируса

Вирусът е предаден на човека от животно, но междинният приемник още е неясен, смятат учените

15:41 | 09.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Днес експерти от Световната здравна организация (СЗО) на практика елиминираха противоречивата теория, че Covid-19 идва от лаборатория в китайския град Ухан.

„Хипотезата за лабораторен инцидент е изключително малко вероятно да обясни въвеждането на вируса в човешката популация“, коментира Питър бен Ембарек, ръководител на мисията на СЗО в Китай, на пресконференция, предава Ройтерс.

По думите му това не е сред хипотезите, които организацията ще предложи за бъдещи проучвания.

Мисията на СЗО в Китай не е успяла разкрие произхода на коронавируса, както и да идентифицира животинския му източник, казват още учените.

Експертите смятат, че болестта, която уби над 2 млн. души по целия свят, произхожда от прилепи и е вероятно предадена на хората чрез друг бозайник. Още не е идентифициран обаче приемникът на вируса, коментира Лиан Уаниан, ръководител на китайския екип на организацията.

По думите му проучванията показват, че вирусът „може да се пренася на дълги разстояния с продукти със студена верига“. Това подтиква да се провери възможността за внос на вируса в Китай – теория, която е много популярна в страната в последните месеци.

Той казва също, че „няма индикации“ болестта да е била в обращение в Ухан преди декември 2019 г., когато са регистрирани първите официални случаи. Ембарек, който беше в офиса на СЗО в Пекин в продължение на две години от 2009 г., подкрепя твърдението, че преди това няма доказателства за „големи огнища в Ухан“.

Експертите прекараха един месец в Китай, от които две седмици в карантина, и работиха на терен. Групата е прекарала само един час на пазара на морски дарове, където много от първите съобщени групи от инфектирани се появиха преди повече от година. Те са посетили и различни служители в рамките на Ухан.

По-задълбочени изследвания групата е направена в института по вирусология в Ухан, където се е срещнала с китайски учени, включително Ши Дженли, един от водещите експерти в Китай за коронавирусите по прилепите и заместник-директор на лабораторията в Ухан. Учените от лабораторията провеждат изследвания на някои от най-опасните заболявания в света, включително щамове коронавируси по прилепи, подобни на Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Вирусът е предаден на човека от животно, но междинният приемник още е неясен, смятат учените ..." : )))както зелените маймуни в Африка били виновни за СПИН ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още