IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се възползва от оттеглянето на САЩ и нахлу в Североизточна Сирия

Турската лира отслабна след новините, доближавайки се до най-ниските си стойности за деня

17:50 | 09.10.19 г. 14
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турция започна военната си офанзива в Североизточна Сирия едва няколко дни, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ няма да застанат на пътя ѝ, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Турският държавен глава Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Мирна пролет“ в Twitter, като посочи, че Ислямска държава също ще бъде нейна цел.

Малка група турски сили е навлязла в Сирия в сряда на две точки в близост до границата – около сирийските градове Тал Абяд и Рас ал Аин, посочи турски официален представител, пожелал да запази анонимност.

Турската лира отслабна след новините, доближавайки се до най-ниските си стойности за деня.

Кюрдските сили призоваха бойци да се отправят към границата, за да защитят региона от турската офанзива, кото се очаква да се включват десетки хиляди войници, подкрепени от танкове и бронетранспортьори от втората по големина армия на НАТО.

Турската офанзива в Сирия следва драматичния обрат в отношенията между Анкара и Вашингтон. Американският лидер Доналд Тръмп посочи на турския си колега чрез телефонно обаждане в неделя, че десетките американски войски, работили в тясно сътрудничество с кюрдските сили в борбата срещу Ислямска държава, ще се отдръпнат, като по този начин САЩ на практика разчистиха пътя за турското нахлуване.

Според зам.-председателя на Асоциацията на сирийците в България Дахер Дахер, който беше гост в предаването „В развитие“, Турция ще окупира териториите на Северна Сирия и дълго ще остане там.

"В момента в Северна Сирия се получава една промяна от кюрдска страна върху демографията - много християни напускат, арабите също и остават предимно кюрди. Именно това доведе до притесненията на Ердоган и неговата намеса", коментира още Дахер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 14 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Не знам какви сложни стратегии кроят САЩ. Знам, че срещу хора като Ердоган трябва да се действа праволинейно и със сила. Защото от друго не разбират.Кюрдите имат подобна съдба на българите. Били са насилствено присъединени към Османската империя, но са успели да запазят своята идентичност и език. След залеза на империята са станали пионки в играта на Великите сили, но така и не са получили шанс да имат собствена държава.Държавите в които има кюрдско малцинство - Иран, Ирак, Сирия и Турция винаги са ги потискали. В Турция ги смятат за терористи, но те не нападат цивилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
https://***/int-politics/senator-ot-sasht-plashi-turtsiya-s-opustoshitelni-sanktsii-zaradi-operatsiyata-v-siriya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
че турция в момента строи поне 4 бойни кораба в натовски държави и един малък самолетоносач , та какво ще направи с босфора казваш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
В момента има много голямо брожение срещу Турция в конгреса на САЩ. Дори от страната на републиканци. Американците не са оставили кюрдите на кучетата, не бой съ. Просто си дават вид че отстъпват пред Ердоган за да видят колко си е повярвал султана. Ще има последствия за турците. Лошото е, че след това Турция може да затвори Босфора за военни кораби на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...по-добре ходете и пийнете по едно питие. Стига сте раздавали територии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
Да де, но ако Тръм като тактика и стил е предсказуем,то стратегически е непредсказуем.Има много възможности за реакция, които за сега никак не е ясно в бъдеще какво точно ще е. Кюрдистан по много причини е малко вероятен.А, ако го има, то американците с радост ще дадат на султана компенсация -Северен Кипър и/или Кърджали, ако турците останат в НАТО.Що, ако излезат от НАТО, ще спечели първо Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Какво зависи от Тръмп ?Процесите започнаха още при Буш старши и продъл-жиха през Буш младши,Обама и Тръмп и крайната цел е създаване на неза-висима държава Кюрдестан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Най-голямата сила на Тръмп е неговата стратегическа непредсказуемост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Не знам,купи си пуканки и семки и гледай филма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
Blueberry
преди 4 години
Т.е. да чакаме Операция Свободен Стамбул?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още