IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по околна среда отказа дерогация на "Топлофикация София" за азотния окис

Решението може да означава, че столицата ще остане без парно за зимния сезон

15:51 | 29.07.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отказа исканата от "Топлофикация София" дерогация за спазването на нормите за емисиите азотен окис, съобщават от екологичното ведомство. В момента ИАОС преразглежда комплексното разрешително за дейността на оператора.

Решението на ИАОС е взето на 22 юли и се отнася и за четирите клона – ТЕЦ "София – Изток", ТЕЦ "София", Отоплителна централа (ОЦ) "Люлин" и ОЦ "Земляне". 

В началото на юли служебният екоминистър Асен Личев предупреди, че столицата може да остане без отопление през зимния сезон, ако "Топлофикация - София" не внесе очакваната от институциите документация. Това решение обаче може да се окаже критично за енергийната система, защото мрежата трудно би издържала многократно увеличеното потребление, ако София започне да се отоплява с електроенергия.

От МОСВ се аргументират, че има нови стандарти за допустимите емисии азотен окис, фини прахови частици и въглероден диоксид. Операторите на подобни мощности можеха да поискат отлагане на прилагането им, но срещу обещания за мерки за намаляване на замърсяването.

От 2018 г. страните членки на ЕС, включително и България, преразглеждат всички издадени комплексни разрешителни във връзка с привеждане на дейността на съществуващите големи горивни инсталации в съответствие с новите норми, посочват още от МОСВ.

От изпълнителната агенция коментират, че емисиите азотни оксиди от звената на "Топлофикация - София" са двойно над нормите. В същото време инвестиционните мерки, предвидени от оператора в т.нар. Преходен национален план, все още не са приключили, а някои дори не са започнали.

През 2017 г. България беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за фини прахови частици (ФПЧ10), което се отнася и за територията на Столичната община, припомнят от ИАОС. Според данните за 2020 г. превишенията за ФПЧ10 продължават. Азотните оксиди са един от вторичните замърсители, които допринасят за повишените нива на фините прахови частици и влошават качеството на атмосферния въздух в София.

Във връзка с решението на агенцията по закон МОСВ ще осъществява контрол чрез РИОСВ-София – РИОСВ следи оператора за изпълнението на условията в комплексното разрешително, включително и за предприемане на мерки по привеждане на дейността му в съответствие с нормите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Dr.Bah
преди 2 години
Водород може да се получава по-евтино от сероводорода в Черно море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Ще си издействат бунтове. Може би трябва истински да се поизчистят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
б0к-лу-ци махнете си т@-пия филтър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Завод за горене на *** - найлони и всякакви други подобни "чисти" вещества.Далаверата е двойна т.к. после ще се абонират за СофияМед или друг болница да се лекувате от последствията. Частните болници вече са "почерпили" навярно :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
"През 2017 г. България беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за фини прахови частици" и ще продължи да бъде осъждана, т.к. другарката Фандъкова сключи договор за строеж на завод за горене на *** не къде да е , а именно в ТЕЦ София на 1,5км от площад св. Неделя. Да ни е честито на всички софиянци и най-вече на тези, които не дойдоха на протестите за този завод за 4 милиарда лева, чийто заем и правнуците ни ще връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Всички Фосилни ТЕЦ-ове могат да бъдат преустроени бързо, евтино и лесно, не само да ГОРЯТ, но и да ПРОИЗВЕЖДАТ и продават за милиарди евро, 100% Чист Водород и Водород-Хибрид (SOH, MOH) - https://coal-to-gas.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още