IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Делчев: Българската рафинерия може да работи и с алтернативен петрол

Натискът на търсенето насърчава търговците да "опитват по-високи цени", смята изпълнителният директор на БПГА

09:57 | 04.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рафинерията в Бургас работи с руски петрол, но може да преработва и суровина от алтернативни източници, коментира пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той посочи, че през годините в страната е внасян петрол от Ирак и САЩ. "Алтернативно може да се купува нефт и от други източници. Въпрос на логистика, въпрос на цени", допълни още той, но призна, че заради увеличените транспортни разходи цената би била по-висока.

По повод ситуацията с горивата у нас Делчев е категоричен, че в момента основнo влияние оказва механизмът на търсенето и предлагането. От началото на войната в Украйна цената на най-масовите бензини и на дизела се повишава с около 10-15 стотинки и поскъпване с 30-40 стотинки, което се наблюдава на някои бензиностанции, е "ненормално".

Според него натискът от високото търсене е насърчил търговците "да опитат по-високи цени". Конкуренцията също играе роля на пазара, особено ако наблизо няма друга бензиностанция, поясни още Делчев.

Той е категоричен, че на този етап не е нужно България да освобождава горива от резерва. Извън военновременните запаси, бизнесът има по закон резерви за 90 дни, но е редно те да бъдат запазени за извънредни случаи, смята експертът.

Една от първите мерки при криза на пазара е ограничаване на износа. Към момента това не е необходимо, защото рафинерията край Бургас произвежда много повече, отколкото българския пазар потребява. 

Цената на суровия петрол също играе съществена роля за цената на горивата, припомни още директорът на БПГА. От 23 февруари до 4 март на световните пазари суровината е поскъпнала с около 20 долара за барел до над 113 долара. "Пазарите на дребно, макар и със закъснение, следват това увеличение", посочи още той.

За него това повишение е прекалено - и в световен план има опасения, че търсенето надвишава предлагането, което оказва натиск върху цената. Делчев посочи, че заради санкциите Русия намалява износа на петрол, но също така и повишава вътрешното потребление, защото има нужда от енергоизточник, заради войната в Украйна.

До паниката на пазара у нас се е стигнало, защото хората се опасяват от ефекта на санкциите срещу Русия, въпреки всички уверения на бизнеса и правителството, че има достатъчно горива, обясни той. Според него обаче това положение е траело само една вечер и допълни, че противно на нормалната икономическа логика цените в момента са по-високи в по-малките населени места.

Ценовите диапазони на пазара на горива вече са доста широки, каза Делчев и коментира, че се наблюдават цени от 2,70 лева до малко над 3 лева за литър гориво. Цена от 4 лева за литър гориво към момента е "абсурдна", каза още директорът на БПГА.

Андрей Делчев коментира още, че цената на горивата у нас е съгласувана и с тази в съседните страни. Ако бензинът у нас е по-евтин, тогава тръгва износът, поясни той. "България в общи линии върви със същото темпо на увеличение на цените, какво в цяла Европа, по-специално в ЕС", категоричен беше експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Бит кой H
преди 2 години
Ооо! Не само. Беше обявена за зделка на годината. Каква наивност. А ние нямахме пари да си поддържаме нужните проценти от капитала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
V.At.
преди 2 години
Спомням си този "светъл момент", когато продажбата на Нефтохима на Лукойл беше отчетено едва ли не като повод за празнуване. Странно защо се забрави от определени кръгове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Бит кой H
преди 2 години
Българска? След като И. Костов продаде 70% от нея, руснаците вдигнаха капитала на дружеството и ни лишиха от правото на глас при вземането на решение какво ще се рафинира там. Мисля, че сега е момента да си върнем поне 33% от рафинерията. Акциите на Лукойл падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още