Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

БФИЕК сигнализира за "екстремни ценови равнища" на енергийната борса

Няма значима авария в производствена мощност и на системен електропровод, както и екстремни метеорологични явления или рязък скок в търсенето, според организацията

БФИЕК сигнализира за "екстремни ценови равнища" на енергийната борса

Снимка: Архив Ройтерс

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни ценови равнища" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

В сигнал до енергийния министър, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), ръководството на БНЕБ и ротационния председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) от организацията посочват, че цената на борсата в сегмента "Ден напред" с доставка на 2 декември е най-високата в Европа.

В сесията на 1 декември е постигната средна цена от 183,57 лева за мегаватчас с доставка за следващия ден. Най-високата цена в тази сесия е 251,06 лева за мегаватчас. Спрямо доставката за 1 декември цената расте с 67%, изчисляват от БФИЕК.

Още по темата

Според организацията няма значима авария в производствена мощност, нито на системен електропровод, както и екстремни метеорологични явления или рязък скок в търсенето. Но има намалено предлагане и това е причината за рязкото поскъпване на електроенергията.

Справка на сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че в последните три дни няма рязко изменение на товара на мрежата - натоварването е между 4 хил. мегавата в презнощта и между 5 и 6 хил. мегавата през деня.

Основната част от електроенергията в момента идва от АЕЦ "Козлодуй" (около 33%) и кондензационните централи (около 45%).

"Постигането на екстремуми в ценовите равнища се превръща в традиционен елемент за българския електроенергиен пазар", отбелязват от БФИЕК. Според тях има няколко причини за волатилността на пазара, сред които липсата на пазарна свързаност със съседните държави, както и на стандартни блокови продукти.

Енергийната борса в България затваря по-късно от другите борси в региона, отчитат още от БФИЕК в своя сигнал. Това води до скокообразно нарастване на цената, когато играчи опитват да "затворят" позициите си от закупен преносен капацитет.

Сред предложенията за намаляването на несигурността на цените е изготвянето на стандартизирани продукти и отделен сегмент за търговия с големи енергийни консуматори. От организацията припомнят, че енергийното министерство е имало подобна идея при подобни екстремни промени на борсата през 2019 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 година
Хубаво е в живота да се търси причинно-следствената връзка. А медиите е добре да я артикулират правдиво, а не само декларативно да копи-пействат някаква информация!Основният проблем е, че нашата борса затваря 1 час след румънската и при дефицит на електроенергия в другите страни, ние сме последната им опция да си купят енергия на цени, по ниски от балансиращите или неустойките, които трябва да платят, ако не доставят енергията на съответния партньор, с който имат договор. Освен това в Германия два дена ни е духало, ни е светило и целия континент използва момента да запълва дупките в балансите създадени от енергивендето на германците. И така се получава че в Румъния борсата вече е затворила, когато купуваш на БНЕБ. И купуваш на 90, защото не си успял да си купиш на 70 в Румъния, а дължиш тази енергия на някого. Лошото е , че не е само Румъния за всички наоколо, ние ставаме за тях поправителна сесия в такива случаи. Така е винаги при резки движения нагоре. Бизнесът, който сега реве, масово се отказа от дългосрочни договори с трайна цени, защото май месец цените на борсата паднаха много и вият, докато им се топят летните икономии. Те това е то на пангара!
0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
А и да не забравя - Белене нямало да бъде рентабилно. Дали при 180 лв./за МВч няма да е :)
0
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Затова е борса - за да играят цените. И две забележки:1. Има промяна на метеорологичните условия - понеделник и вторник беше -10 градуса сутринта, за разлика от съботата, когато бе над 10 - рязко захлаждане. Кой предвидил - предвидил - затова е борса ден-напред.2. Къде са прехвалените ВЕИ-та и колко щеше да е цената на тока, ако го нямаше АЕЦ-а и бяхме закрили ТЕЦ-овете :)

Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово