Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Борисов: Връщаме 201 млн. лв. на гражданите и бизнеса заради по-евтиния газ

59 млн. лв отиват за „Топлофикация София“, на газоразпределителните дружества ще се възстановят 22 млн. лв, а на химическата и стъкларската индустрия съответно 52 и 16 млн. лв

Борисов: Връщаме 201 млн. лв. на гражданите и бизнеса заради по-евтиния газ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Държавата ще върне на българските граждани и бизнеса 201 млн. лв.  заради по-евтиния газ, заяви на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов по повод механизма за връщане на суми от страна на обществения доставчик „Булгаргаз” ЕАД на неговите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г. 

Още по темата

„Булгаргаз“ трябва да възстанови суми на своите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г., реши Министерски съвет. С решението се задължава газовият доставчик да приложи аналогичен механизъм за компенсиране на клиентите, какъвто вече съществува за тези на регулирания пазар. Целта е осигуряване на равнопоставеност между всички клиенти на дружеството.

„От тези 201 млн. лв 59 млн. лв отиват за „Топлофикация София“. На газоразпределителните дружества ще се възстановят 22 млн. лв., на химическата – 52 млн. лв., а на стъкларската индустрия – 16 млн. лв.“, подчерта Борисов.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъдат върнати на потребителите на „Топлофикация" 201 млн. лв. от надвзети от „Газпром" пари.

„Проведохме трудни, успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България“,  каза още Борисов.

С допълнението на Закона за енергетиката, прието на 14 април 2020 г., беше създаден механизъм за възстановяване на суми на клиентите на „Булгаргаз“ на регулирания пазар – това са всички клиенти на „Булгаргаз“ до края на 2019 г., както и крайните снабдители и топлофикационните дружества за периода след 1 януари 2020 г. С цел осигуряване на равнопоставеност, този подход трябва да бъде приложен и за  всички останали клиенти на „Булгаргаз“, които купуват природен газ по свободно договорени цени.

През изминалата седмица Борисов коментира пред журналисти доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от който се вижда, че са одобрени по-високи цени на топлоенергията в цялата страна от 1 юли, като за София е предвидено 22% поскъпване. Регулаторът обоснова това поскъпване, въпреки намалената с над 40% цена на руския газ, с евентуално бъдещо поскъпване на суровината.

Борисов заплаши КЕВР със смяна на състава, подчертавайки, че и "без това им е изтекъл мандатът".

В петък (5 юли) председателят на Енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов заяви, че ако се сравни цената на топлинната енергия на годишна база, тя реално се понижава с 15% от 1 юли. Ако абонатите са плащали 1000 лв. за един отоплителен сезон, сега ще платят 850 лв., изтъкна той.

Николов заяви, че е помолил топлофикационните дружества да направят калкулатор на своите сайтове, чрез който всеки абонат да може да изчисли данните си.

„Всеки доставчик на топлинни услуги трябва да уведоми своите клиенти с колко е надвзел поради факта, че цената на газа е била по-висока. „Топлофикация-София" трябва да получи 45 млн. лв. и да ги върне на клиентите си", посочи Николов. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" очаква продължаващ ръст на цената на природния газ