IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" не купува местен газ и в началото на 2018 г.

Липсата на газ от местен добив стана причина за опасения, че КЕВР неправилно изчислява цената на газа в началото на миналата година

11:08 | 22.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Булгаргаз“ не планира покупката на газ от местен добив в първото тримесечие на годината, става ясно от протокол от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се в края на декември 2017 г.

На заседанието комисарите определят цената на природния газ за първите три месеца на годината. От заявлението на газовото дружество е видно, че за този период ще бъдат доставени 1,07 млрд. куб. метра газ, което е със 154 млн. куб. метра повече спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.

Предвижда се това количество да бъде доставено от внос по договора с „Газпром Експорт“, както и от хранилището „Чирен“.

Местният добив на газ е със затихващи функции в последните месеци, показват данните на Националния статистически институт. По закон обаче „Булгаргаз“ като обществен доставчик трябва да намери най-евтиния възможен микс, като местният газ обикновено е по-евтин от вносния.

Газовата компания не купуваше местен газ и в началото на 2017 година, което предизвика доста въпросителни, а прокуратурата пък протестира определената от регулатора цена на природния газ. В крайна сметка съдът на първа инстанция отхвърли преди дни жалбата на прокуратурата и потвърди изчисленията на КЕВР по отношение на спорното поскъпване на газа с 29% в първите месеци на миналата година.

От заявлението на „Булгаргаз“ е видно още, че собственият капитал на дружеството към края на 2017 година е в размер на 243,5 млн. лева. Дългосрочните задължения са 8,4 млн. лева, а краткосрочните – 41,5 млн. лева, от които 16,2 млн. лева са към „Булгартрансгаз“, което също е част от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

За да създаде финансов буфер за зимните месеци, „Булгаргаз“ е сключил договор с „Търговска банка Д“, който предвижда продажбата на част от резервите в „Чирен“ и възможността за обратно изкупуване на тези количества през март 2018 г. Компанията има и овърдрафт кредит в „Ситибанк Европа“.

По време на откритото заседание в КЕВР от „Булгаргаз“ възразиха срещу изчисленията на регулатора относно калоричността на природния газ. В резултат на това дружеството ще губи по 4 млн. лева на месец. От стенограмата от закритото заседание става ясно, че работната група е взела под внимание това възражение.

В КЕВР също внимателно ще проследят плана за действие при аварийни ситуации на компанията и количествата газ в „Чирен“, които притежава. От заявлението на газовото дружество обаче с мотив „търговска тайна“ са заличени резервите в газовото хранилище, както и плана за нагнетяване през 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още